Naslovnica > PREDSTAVE > Poslijepodne jednog fauna

Poslijepodne jednog fauna

GODINA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Predstava po poznatoj Debussyjevoj skladbi nastala je rekreiranjem jedne od najvažnijih modernističkih koreografija, kao dio ispita na Umjetničkoj akademiji u Osijeku pod vodstvom Barbare Matijević.
autorski tim funkcija
Vaclav Nižinskikoreograf
Claude Debussyskladatelj
izvođači uloge
Andrea Giordani
Goran Guksić

1912. Debussyevo 'Poslijepodne jednog fauna' Vaclav Nižinski iskoristio je kao glazbenu podlogu za danas jednu od najpoznatijih koreografija koje su 'preživjele' iz doba plesnog modernizma. Koreografija je zapisana notacijom koju je 1988. uspjela dešifrirati Anne Hutchinson, a 2000. kolektiv plesača i povjesničara plesa, Quator Albrecht Knust, koreografiju je obnovio služeći se upravo tim zapisima.

Jedan od sudionika tog projekta bio je i Boris Charmatz, koji je faunovu partituru, razigranu u kolektivu kroz nekoliko verzija - integralnu s faunom i sedam nimfi, duetom fauna i velike nimfe, te solo izvedbu, prenio Barbari Matijević, koja ju je zatim ponudila studentima druge godine Glume i lutkarstva u Osijeku, kao dio kolegija Modernizam u plesu, a partitura je poslužila za propitivanje problema produkcije, transmisije i interpretacije, u odnosu na nešto što danas možemo definirati kao povijet plesa.

Dvoje studenata, Andrea Giordani i Goran Guksić, na Festivalu u Svetvinčentu predstavit će se reinterpretacijom originalne koreografije Nižinskog u formi dueta.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE