Login za korisnike

El Salto De Nijinsky

Glavna ideja predstave nastala je iz kompleksnih voda sjećanja i iz pokreta povezanih uz skok, kao igru, obred, ples i sportsku disciplinu.

***

Legendarni plesač Vaclav Nižinski završio je karijeru 1918., kad je obolio od shizofrenije od koje se nikad nije posve oporavio. Plesač Serge Lifar ga je posjetio i poželio oživjeti njegovo sjećanje izvođenjem vježbi na gredi, pri čemu je pokazivao neke korake njegove koreografije. Nižinski je najednom živnuo i bez imalo pripreme skočio, a taj su skok uhvatile leće fotografskog aparata.

Prema nastalim fotografijama španjolska koreografkinja Maria Rovira stvorila je predstavu koja se bavi konceptom sjećanja, u kojemu se pomoću skoka stupa u doticaj s primarnim impulsima i atavizmima. Rovirina koreografija je dinamična i stavlja pred plesača popriličan fizički izazov.

Skačemo od radosti, skačemo na nešto neočekivano, kao što je strah, skačemo kako bismo preskočili neku prepreku, skačemo kad želimo vidjeti nešto što nam je iznad linije oka, skačemo kako bismo potrčali na drugo mjesto. Skočiti znači biti pokrenut, biti podignut, skočiti znači promjenu.

El salto de Nijinski premijerno je izveden 2007. na Grec Festivalu u Barceloni. Igran je i u Teatro monumental de Mataro u kojem je  sjedište Transit Dansa Dance Company. Plesna je skupina za ovu predstavu dobila nagradu Premio Butaca za najbolju plesnu predstavu sezone.


Odgovori