Naslovnica > PREDSTAVE > Carmen (SPK)

Carmen (SPK)

NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Plesna Carmen iz - Slovačke.
autorski tim funkcija
Ján Ďurovčíklibretist
Ján Ďurovčíkredatelj
Ján Ďurovčíkkoreograf
Rodion Ščedrinskladatelj
Georges Bizetskladatelj

Priča o neobuzdanoj andaluzijskoj ciganki i vojniku Don Joséu dobro je poznati klasik.

Temeljena na glazbi Georgesa Bizeta i Rodiona Ščedrina, u koreografiji i režiji Jána Ďurovčíka, Carmen Slovačkog plesnog kazališta spoj je libertirijanskog i konzervativnog, španjolskog i slavenskog, čak s ponešto folklornih elemenata u liku Escamilla.

Brze scene izmjenjuju se s lirskim, intimnim situacijama. „Jedan od razloga zbog kojih radim Carmenje njena emotivnost. Volim emotivne predstave!“ kaže Ďurovčík.

Ljubavna priča s tragičnim krajem filozofska je i pokretna stilizacija. Ona sjedinjuje dva svijeta, dvije filozofije: libertarijansku i konzervativnu. Taj spoj rezultira nerazumijevanjem koje je uzrok svega što se događa na sceni. Autor temu iznosi u formi totalnog teatra u kojem se emocija prenosi jedinstvom glazbe, plesa i dramske ekspresije. Poštujući izvorni libreto predstavu je temeljio na glazbi Bizeta i Ščedrina. Osnovni zaplet i likovi su onakvi kakve dobro znamo, no u isto vrijeme s mnogo parafraziranja, s mnogo prostora za vlastita tumačenja. Folklorni elementi prisutni su u Carmen Slovačkog plesnog kazališta, ali to nipošto nije folklorna predstava.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE