Login za korisnike

Waxtaan

Ovogodišnji međunarodni plesni festival u Svetvinčentu otvara senegalska grupa Jant-bi, koja tradicionalnu afričku koreografiju čita na malo drugačiji način…

***

Program Festivala plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu ove godine otvara senegalska plesna trupa Jant-bi, koju su 1998. godine osnovali plesači čije plesno obrazovanje proizlazi iz radionica International Centre for Traditional and Contemporary African Dances. Karakteristike ove plesne trupe nalaze se u fuziji elemenata tradicionalnog i suvremenog afričkog plesa, ali i istraživanju plesne tradicije drugih kultura, pa tako se nerijetko u njihovim produkcijama prepoznaje inspiracija pronađena u Butoh teatru ili europskoj plesnoj tradiciji.

Waxtaan je jedna od njihovih pet produkcija, nastala 2007. godine kao spoj elemenata plesova iz nekoliko različitih afričkih dražava kao što su Mali, Burkina Faso, Obala Bjelokosti, Senegal, Benin, Guinea, Congo itd. Tradicionalnu koreografiju, Jant-bi pokušava čitati na posve nov i suvremen način, pokušavajući je lišiti spektakularnosti koje u originalnosti posjeduje. U isto vrijeme, Waxtaan tematizira politički organizam i vladajući sloj, te kritiku ekonomsko-socijalne degradacije, pa prema tome on je istovremeno homage ljepoti afričke tradicije, ali i poziv na promjenu.

Koreografiju potpisuju Patrick Acogny, director i koreograf Kokuma Dance Theatre, čije polje istraživanja obuhvaća balet, jazz, suvremeni ples, te 'prevođenje' afričkih plesova u suvremeni, te Germaine Acogny, osnivačica 'International Centre for Traditional and Contemporary African Dances' u Senegalu, koja je tijekom 70ih godina surađivala s Maurice Bajartom, te je višestruka dobitnica priznanja za promociju afričke kulture i plesova.

autorski tim
Patrick Acognykoreograf
Germaine Acognykoreograf


Odgovori