Search
Close this search box.

Jami distrikt

Mockumentarna predstava o "najstarijoj naciji na svijetu" u režiji Kokana Mladenovića.
autorski tim funkcija
Ivana Nestorovićkostimograf
Milena Bogavacautor teksta
Marko Grubićskladatelj
Kokan Mladenovićredatelj

U formi lažnog dokumentarca, predstava se bazira na (izmišljenom), ali mogućem događaju: u selu Jamena, na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, znanstevnici su otkrili najstarije paleolitsko naselje u povijesti.

Kako ga svaka država pokušava prisvojiti, počinje niz apsurdnih teorija o tome koji je narod stariji i kome pripada drevna Jamena. Teorije vode sve tri nacije u rat, u koji se uključuju i sve svjetske sile, na različitim stranama. Prapovijesna Jamena biva uništena... a broj žrtava veći od 150.000.

Tada nastupa mir i trajno rješenje za Jamenu: ona postaje distrikt pod međunarodnim protektoratom, a transnacionalne kompanije, ulažu novac u to da se na prostoru Jamene, otvori najveći znanstveno-zabavni park na svijetu. Svi preživjeli stanovnici sela Jamena (ima ih oko stotinu) dobijaju posao: u ovom parku oni će, za turiste, glumiti drevne Jamence. Svi dobijaju kostime neandertalaca i plaću, a međunarodna zajednica s ponosom ističe kako je stopa nezaposlenosti u Jameni – nula. Sve tri nacije sada su spuštene na nivo paleolitskih ljudi, u službi krupnog kapitala...

Jami Distrikt je kazališna predstava koja problematizira pitanja nacije i nacionalnih država u hi-tech svijetu 21. stoljeća. Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. stoljeću, ova predstava postavlja pitanje: kako je izumu 19. stoljeća pošlo za rukom da izgleda kao da je tu bio oduvijek?
Da li su nam, u eri interneta, umjetne inteligencije i suvremene medicine još uvijek potrebne stare, „dobre“ nacije? Što će smijeniti nacije i nacionalne države?
I tko je gori: nacije ili korporacije?!

Do kraja 21. stoljeća očekuje se da će većinu intelektualnih i fizičkih poslova obavljati roboti. Da li će roboti imati nacionalnu svijest? Da li će biti robo-rodoljubi i robo-domoljubi?
Da li će ideja nacije završiti na smetlištu povijesti, ili će tamo završiti oni koji u nju vjeruju?

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE