Search
Close this search box.

Peter Kušter

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
'Shockheaded Peter', bizarna opereta The Tiger Lillies, Juliana Croucha i Phelima McDermota u slovenskoj verziji.
autorski tim funkcija
The Tiger Lilliesautor
Julian Crouchautor
Phelim McDermotautor
Andrej Rozman Rozaprevoditelj
Blaž Celarecautor aranžmana
Maša Kagao Knezkoreograf
Tina Prparoblikovatelj maske
Ana Žerjalasistent scenografa
Neli Štrukeljasistent kostimografa
Boštjan Naratautor aranžmana
Barbara Stupicascenograf
Barbara Stupicaautor lutaka
Brane Vižintinsavjetnik za animaciju lutaka
Srečko Fišerlektor
Samo Oblokaroblikovatelj svjetla
Ivana Djilasredatelj
Ana Kržišnikdramaturg
Joži Šalejautor aranžmana
Joži Šalejkorepetitor
Jelena Prokovičkostimograf

Glazbena igra kultne londonske skupine Tiger Lillies je preradba svjetski poznate dječje slikovnica Peter Kušter (1845.) njemačkoga psihijatra, pjesnika i spisatelja Heinricha Hoffmanna.

„Junk - opera“, kao što su je imenovali sami autori, prvi put je predstavljena 1998. u Londonu, a slijedila su uprizorenja diljem svijeta, od Broadwaya do bečkog Burgtheatra. Dobila je brojne nagrade od kojih ističemo onu najvažniju, Laurence Olivier Award for Best Entertainment (2002.).

Hoffmanov Peter Kušter sadrži različite priče, napisane u vremenu takozvane crne romantike. Bizarne priče pipovijedaju o lošem ponašanju djece i njegovim mogućim opasnih posljedicama. Dječak koji neće jesti sve više mršavi, dok ne umre; drugi, koji ne pazi kuda hoda, padne u vodu i skoro se utopi; djevojčica, koja se igra sa zabranjenim šibicama, izgori… U pričama se strah upotrebljava da bi se djecu naučilo lijepom ponašanju i poslušnosti. Bez obzira na sumnjivu tradiciju takve crne pedagogije, djelo spada među najuspješnije dječje knjige; njegovi motivi su bili upotrebljavani u literaturi, na filmu i televiziji. Mark Twain je djelo preveo na engleski, a nedavno je američka serija Family Guy parodirala njegove epizode.

Neuobičajena predstava, namijenjena odraslima i mladeži, uzbuđuje groteskno-morbidnom intenzifikacijom dobro znanih priča i crnim humorom i obećava odličan kazališni događaj, kombinirajući slavne priče s inspirativnom estetikom i glazbenom interpretacijom pod vodstvom redateljice Ivane Djilas.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE