Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > [BLOG] Prevara zvana Kinoteka

[BLOG] Prevara zvana Kinoteka

...ili kako ćemo predizborno igranje na kartu nostalgije platiti milijunskim iznosima. I sve to dok kina Tuškanac i Europa strepe za svoju budućnost.
Share on facebook
Share on twitter

Jedan od udarnih kulturnih projekata Milana Bandića za  predstojeće lokalne izbore jest ponovno vraćanje prostora nekadašnje Kinoteke u funkciju kino dvorane.

Na prvu – zvuči doista sjajno. Jedno malo kvartovsko kino bit će opet u funkciji, njime će upravljati gradski Centar za kulturu, program će biti usmjeren na kinotečne naslove... ma  - divota.

Sve dok malo ne zagrebete po površini.

Za one zaboravne - Kinoteka je prestala biti kino dvorana 2005. godine, nakon što je vraćena nekadašnjim vlasnicima, obližnjoj Crkvi sv. Blaža, a odonda su se u prostoru nekadašnje kinodvorane sporadično događala predavanja i pokoja predstava.

Danas, 12 godina nakon povrata vlasnicima, kad je zgrada na rubu održivosti i hitno joj je potrebna obnova, Crkva dolazi na genijalnu ideju – predlaže Gradu Zagrebu da se u nekadašnju Kinoteku opet vrati film. Ili kako to navode službene stranice Grada Zagreba:

Inicijativa župnika Zlatka Korena je rezultirala da smo mi danas ovdje i da zajednički rješavamo stvari.”

Grad, oduševljeno, pristaje i odlučuje ulupati u taj prostor milijune kuna proračunskih korisnika, te Crkvi mjesečno plaćati najam od 12.000,00 kn. S PDV-om ili bez – ne znamo.

Usporedbe radi, Boris T. Matić i njegov oko Zagreb Film Festivala okupljen tim za najam Kina Europa u koje su uložili preko 5 milijuna kuna i koje ima barem trostruko veći kapacitet od Kinoteke, mjesečno Gradu Zagrebu plaćaju najam od 30.600,00 kuna!

«Prostor Kinoteke se sada uređuje, bojaju se zidovi i osposobljava projekcijska soba koja je bila najzapuštenija, no veće preuređenje tek bi trebalo uslijediti.», navodi Jutarnji list, pompozno najavljujući otvaranje dvorane za 22. travnja i to pod upravom Centra za kulturu August Cesarec.

Istog onog koji je nekoć imao pozamašnu kino dvoranu u Ilici, a koja je u međuvremenu dana na korištenje umjetničkoj organizaciji Teatar Exit za potrebe kazališne djelatnosti. Pa je godinama Centrom za kulturu August Cesarec ravnao ravnatelj UO Teatar Exit.

Sad istim tim centrom ravna nekadašnja zaposlenica Teatra Exit, a Grad ustanovljava da mu fali – kino dvorana.

Situaciju dodatno komplicira skori kraj sudskog postupka u kojem bi i dvorana koju danas koristi Exit, a nekad je bila temeljna djelatnost Cesarca – trebala u tzv. postupku 'denacionalizacije' biti vraćena privatnim vlasnicima.

Dvije tramvajske stanice dalje, župnik crkve Sv. Blaža ustanovljava da mu fali novca za obnovu zgrade koja je u jako lošem stanju i dolazi na genijalnu ideju da za 'samo' 12.000,00 kn mjesečno (na koliko dugo - ne znamo) plus troškove obnove zgrade ponudi Gradu da u nekadašnjoj Kinoteci opet bude – kino.

Grad Zagreb, točnije Milan Bandić, ideju oduševljeno prihvaćaju i bez ikakve javne rasprave 'kroje' rezultate natječaja za javne potrebe u kulturi baš prema toj ideji. Naime, u rezultatima tog najvećeg natječaja za potpore u kulturi Grada Zagreba za tekuću godinu netragom su nestali Dani hrvatskog filma. Zašto? Zato što je Grad organizatorima uvjetovao da program održe upravo u Kinoteci! Dapače, kako se da iščitati iz medijskih objava i Animafest će neke od programa morati održati u Kinoteci.

A to u praksi znači sljedeće – osim troškova 'ušminkavanja dvorane' (podsjećam, tek nas čeka prava sanacija), te najma od 12.000,00 kn, Grad u nekadašnju dvoranu Kinoteke mora uložiti i sredstva za kupnju projekcijske opreme i – naravno – operatera i osobe koja će voditi program. Plus, blagajnici i slično osoblje. Troškove najma samih filmova da i ne spominjemo.

Kupnju projekcijske opreme Grad je uplanirao u ovogodišnji proračun (!) što znači da se 'operacija Kinoteka' već dugo kuha. Barem od studenog prošle godine. Iako na stranicama Centra za kulturu August Cesarec stoji da oni prostorom bivše Kinoteke upravljaju od ožujka ove godine. I tu dolazimo do najzanimljivijeg podatka. Onog o ključnom trošku povratka filmske djelatnosti u nekadašnju Kinoteku.

Kako stoji u Planu javne nabave Grada Zagreba za 2017., javno dostupnom dokumentu koji možete i sami pronaći ovdje, planirani trošak nabave projektora za Kinoteku iznosi 1.200.000,00 kn. Plus PDV.

Usporedbe radi, Ministarstvo kulture i HAVC su u kapitalnom projektu digitalizacije hrvatskih kina u prosjeku po prikazivaču utrošilili 431.000, 00 kn! U međuvremenu je tehnologija napredovala, cijene su padale, pa su neki domaći festivali samostalno kinoprikazivačku opremu kupovali i za 268.000,00 kn + PDV. A zagrebački će porezni obveznici na istu stvar potrošiti – 5 puta više!

No, kako kaže TV reklama – ni to nije sve. Oprema za kinoprikazivačku djelatnost u Kinoteci bi prema  Planu javne nabave trebala biti kupljena tek u – lipnju. I to pod uvjetom da natječaj za njezinu kupnju prođe bez komplikacija – poput prigovora i sličnih gnjavaža. A Centar za kulturu August Cesarec početak filmskog programa u nekadašnjoj Kinoteci najavljuje već za 22. travnja. Kako je to moguće?

Jednostavno. Netko će na najmu kinoprikazivačke opreme od konca travnja do (barem) konca lipnja zaraditi ogroman novac.

Koji će platiti porezni obveznici Grada Zagreba.

Da bi imali dojam da je Kinoteka opet u funkciji.

Pri čemu je Kinoteka na samo dvije tramvajske stanice od Kina Tuškanac kojemu Grad posljednjih mjeseci prijeti iseljenjem, a kontinuirano odbija sudjelovati u sanaciji zgrade.

Kinoteka je i tri tramvajske stanice udaljena od Kina Europa kojemu Grad Zagreb upravo pokušava naći razlog za iseljenje, premda ima nagradu za najbolje europsko kino godine i premda su najmoprimci u njega uložili milijune.

Ali što su sve te sitnice prema nostalgiji i činjenici da ćete opet u Kinoteku moći u – kino?

 

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI