Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Peter Handke dobitnik nagrade Franz Kafka

Peter Handke dobitnik nagrade Franz Kafka

Jedno od najcjenjenijih srednjoeuropskih književnih priznanja, nagradu Franz Kafka, koja se dodjeljuje piscima, ove je godine otišlo njemačkom dramatičaru austrijskog podrijetla Peteru Handkeu.
Share on facebook
Share on twitter

Nagrada je prvi put dodijeljena 2001., a dodjeljuje ju Društvo Franz Kafka autorima 'čije djelo, iznimno po svojoj umjetničkoj kvaliteti, zainteresira čitatelje bez obzira na podrijetlo, nacionalnost i kulturu, kao što je to činilo Kafkino djelo'.

Dosadašnji dobitinici su Philip Roth, Ivan Klima, Petar Nadas, Elfriede Jelinek, Harold Pinter, Haruki Murakami i Arnošt Lustig.

Esejist, dramatičar, scenarist i pjesnik Peter Handke, koji trenutno živi i radi u Francuskoj, u Češkoj, a i širom Europe posebnu je pažnju privukao svojim kazališnim komadima iz u 60-im  i 70-im godinama prošlog stoljeća.

2006. bio je predložen za nagradu Heinrich Heine koju dodjeljuje grad Düsseldorf, no zbog njegova politička angažmana u vrijeme i nakon raspada Jugoslavije, gdje je Handke žestoko branio Miloševićev režim, te mu je i održao prigodno slovo na sprovodu, gradski vijećnici zabranili su dodjelu nagrade.

NO, 'Kafka' mu nije izmakao, a osim pozamašne novčane nagrade, dobitnicima se daruje i brončana statua kipara Jaroslava Rone. Nagrada će biti  dodijeljena u Pragu 26. listopada.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI