Naslovnica > PREDSTAVE > Cabaret Valeska

Cabaret Valeska

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ako je Marina Abramović 'baka performansa', ValeskeaGert njegova je - pionirka. Tko je bila saznajte u diplomskoj predstavi Nike Ivančić, a u režiji Edvina Liverića.

Monodrama Cabaret Valeska poigrava se elementima dramskog i plesnog teatra, te cabareta. Kroz prožimanje tih triju scenskih umjetnosti dočarava se život i djelo Valeske Gert, nekoć slavne, a danas pomalo zaboravljene glumice, plesačice i svojevrsne pionirke performansa.

Valeska je živjela i djelovala u prvoj polovici prošlog stoljeća, te je svojim stvaralaštvom udarila temelje jednom novom pravcu u umjetnosti, a kojeg danas poznajemo kao performans.

Za svog ekstravagantnog života surađivala je i prijateljevala s mnogim umjetnicima (Tennessee Williams, Federico Fellini, Bertolt Brecht, Jackson Pollock, itd), te je inspirirala i nadahnula mnoge autore koji su slijedili, među kojima se ističe David Bowie.

Sabirući biografske činjenice (intervjue, pisma i video materijale), razvila se ideja o predstavi koja dočarava začetak performansa. Nika Ivančić plesom, pjesmom i glumom uranja u atmosferu cabareta prošlog stoljeća, a dramski tekst inspiriran posljednjim Valeskinim intervjuom, predstavlja nam život ove umjetnice, na eksplozivan i nekonvencionalan način - upravo onako kako ga je i živjela.

Predstava Cabaret Valeska nastala je kao završni rad preddiplomskog studija Gluma i mediji Akademije primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Predstavu izvodi studentica Nika Ivančić, a režiju potpisuje glumac i redatelj Edvin Liverić.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter