Search
Close this search box.

Cabaret Valeska

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ako je Marina Abramović 'baka performansa', ValeskeaGert njegova je - pionirka. Tko je bila saznajte u diplomskoj predstavi Nike Ivančić, a u režiji Edvina Liverića.
autorski tim funkcija
Nikki Vancašautor grafičkog oblikovanja
Sandi Bratonjaskladatelj
Desanka Jankovićkostimograf
Nika Ivančićautor koncepta scenografije
Nika Ivančićautor koncepta kostimografije
Marin Lukanovićautor videa
Edvin Liverićredatelj
Edvin Liverićautor koncepta scenografije
Edvin Liverićautor koncepta kostimografije
izvođači uloge
Nika Ivančić

Monodrama Cabaret Valeska poigrava se elementima dramskog i plesnog teatra, te cabareta. Kroz prožimanje tih triju scenskih umjetnosti dočarava se život i djelo Valeske Gert, nekoć slavne, a danas pomalo zaboravljene glumice, plesačice i svojevrsne pionirke performansa.

Valeska je živjela i djelovala u prvoj polovici prošlog stoljeća, te je svojim stvaralaštvom udarila temelje jednom novom pravcu u umjetnosti, a kojeg danas poznajemo kao performans.

Za svog ekstravagantnog života surađivala je i prijateljevala s mnogim umjetnicima (Tennessee Williams, Federico Fellini, Bertolt Brecht, Jackson Pollock, itd), te je inspirirala i nadahnula mnoge autore koji su slijedili, među kojima se ističe David Bowie.

Sabirući biografske činjenice (intervjue, pisma i video materijale), razvila se ideja o predstavi koja dočarava začetak performansa. Nika Ivančić plesom, pjesmom i glumom uranja u atmosferu cabareta prošlog stoljeća, a dramski tekst inspiriran posljednjim Valeskinim intervjuom, predstavlja nam život ove umjetnice, na eksplozivan i nekonvencionalan način - upravo onako kako ga je i živjela.

Predstava Cabaret Valeska nastala je kao završni rad preddiplomskog studija Gluma i mediji Akademije primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Predstavu izvodi studentica Nika Ivančić, a režiju potpisuje glumac i redatelj Edvin Liverić.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE