Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Australija: Hrvatska=1:1 ?

Australija: Hrvatska=1:1 ?

Cate Blanchett od ove je godine direktorica najvažnijeg teatra u Australiji. U svojoj prvoj sezoni, osim što režira, u zvijezde kuje jedan naše gore list – Melitu Jurišić.
Share on facebook
Share on twitter

Lijepa je Cate, naime pomno isplanirala svoju sadašnju trudnoću te i prije nego što se ista zbila našla sebi radno mjesto blizu kuće i daleko od holivudske ludnice. Ona i gospodin joj muž, inače proslavljeni dramatičar i scenarist, Andrew Upton, imenovani su lani za umjetničke ravnatelje najuspješnijeg, pa logično i najvažnijeg australskog teatra, Sydney Theatre Company.

To je imenovanje doduše izazvalo neka sitna rogoborenja Down Under, no, Cate ih je sve ušutkala dovodeći u teatar svjetski poznatog sponzora – ni manje ni više nego Giorgia Armanija, koji je osim svojih dizajnerskih opravica kazalištu donirao i pozamašnu sumu novaca.

E, kad je sve to obavila, a onda si još pribavila i dvije nominacije za Oscara, Blanchett se konačno mogla baciti na intendanturu. Na dužnost je službeno stupila od Nove godine, no tekuću sezonu ona i suprug joj potpisuju zajedno s bivšom ravnateljicom, također glumicom, ali i redateljicom i osobom najzaslužnijom za njihov dolazak u STC – Robyn Nevin.

Nevin je sve pripremila i priredila, a Blanchett i Upton tome su dodali dva naslova u kojima će se bivša ravnateljica vratiti glumi u svoj svojoj slavi – 'The Year of Magical Thinking' Joan Didion, a koje će režirati sama Cate Blanchett (25. ožujka – 4. svibnja), te još važnije - Euripidove Trojanke, čiju adaptaciju potpisuju Tom Wright i najveća australska redateljska zvijezda Barrie Kosky.

U ratom poharanoj Troji, poražena kraljica Hekuba sa preživjelim ženama i djecom u konc-logoru - čeka smrt. U halucinacijama joj se javljaju njezina luda, slijepa kći, proročica Kasandra, očajna nevjesta Andomaha i – žena koja je skrivila cijeli taj užas – lijepa Helena...

Jedno od najvećih remek-djela svih vremena (iako vam takvim sigurno nije činilo dok ste ga za lektiru morali čitati u starinskim prijevodima), Trojanke su vjerojatno najtočniji dramski opis katastrofičnih posljedica rata. A u trenutnim okolnostima, sasvim sigurno jedan od najpolitičnijih tekstova kojima se bilo koja članica 'Koalicije protiv Osovina zla' uopće moće baviti.

Elem, gdje je tu 'naše gore list' Melita Jurišić i tko je uopće ona?

E pa, dok će u Trojankama Robyn Nevin igrati Hekubu, našoj su Meliti namjenjene preostale tri žene – Kasandru, Andromahu i Helenu, uloge za koje bi 'ubila' svaka glumica.

Ali tko je Melita?

Sjećate li se domaćeg nam filma i pripadajuće serije 'Transatlantic'? E – pa ta.

Melita Jurišić rođena je u Hrvatskoj, a u Australiju je preselila kao petogodišnja djevojčica. U Melbourneu je studirala na Acors Theatre Drama School, a od njezinih brojnih kazališnih angažmana obično se kao najvažniji navode oni u suradnji s Peterom Brookom i Samkai Jakuom. Na Biennalu u Veneciji za ulogu u filmu Tale of Ruby Rose dobila je nagradu kritike za najbolju žensku ulogu i nagradu Francesco Passinetti, a dobitnica je i prestižne australske nagrade Cladan Award za poseban doprinos Sydney Theatru, iako danas nije članica njegova ansambla,

No, za novi angažman zapravo joj je u si-vi-ju najvažnija činjenica je dežurni provokator i zločesti dečko australskog teatra - Barrie Kosky – naprosto obožava, pa je prije par godina pri seobi u Beč, za sobom je poveo i Melitu. Tamo je između ostalog igrala Macbetha u njegovoj potpuno ženskoj postavi, a sad joj je 'natovario' tri od pet najboljih ženskih antičkih rola.

Premijera Trojanki zakazana je za 22. rujna, a pretpremijere su na rasporedu od 16. istog mjeseca. Prekasno za ovogodišnje, ali uz malo sreće i ambicija, sasvim na vrijeme da istu u svoj program uvrste iduće Dubrovačke ljetne igre.

Do tad, vrijeme možete kratiti prelistavanjem sezonske knjižice STC-a iz koje još izdvajamo 'The Convict's Opera' adaptaciju izvorne 'Prosjačke opere' Johna Gaya u režiji slavnog Engleza Maxa Stafforda-Clarka i uz glazbu Felixa Crossa.

E da. I da ne zaboravimo.

Prva 'prava' sezona bračnog para Blanchett- Upton – ona 2009. – bit će teška demonstracija glumačke sile. Otvorit će je u kolovozu 2009. sama Cate u u ulozi Blanche DuBois iz Williamsova 'Tramvaja zvanog žudnja', a režiju će potpisati – pazite sad - Liv Ullmann.

Jedva čekamo.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI