Naslovnica > PREDSTAVE > Pod nebom Pariza

Pod nebom Pariza

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
O fikcionalnom susretu Tina Ujevića i Edith Piaf progovorit će, odnosno propjevati Goran Matović i Jasna Bilušić, čime se otvara kulturna manifestacija 'S Tinom u Vrgorcu' 2009.
autorski tim funkcija
Goran Matovićautor
izvođači uloge
Dinko Appeltglazbenik
Goran MatovićTin Ujević
Jasna BilušićEdith Piaf

Nakon protjerivanja zbog protuaustrijske djelatnosti, godine 1912., Tin Ujević odlazi 1913. u Pariz. Ondje je provodio vrijeme između Nacionalne biblioteke, studentske sobice i kultne kavane Rotonda (u koju zalaze Apollinaire, Erenburg, Trocki, Picasso, Cocteau, Modigliani, Kiesling, Fujita, Anglade kao i ruski kubisti). 'Cjelokupno Ujevićevo djelo', kaže Miroslav Vaupotić, nalik je na Ujevićev ispovjedni esej Ispit savjesti u kojemu krvavim skalpelom ruši vlastite ideale i uluzije o životu, a umjetnost prihvaća kao jedini spas. Kroz Ispit savjesti Ujević rekapitulira svoju životnu sreću i nesreću, uključujući nerealiziranu ljubavnu dramu.

Edith Piaf s 15 godina počinje kao ulična pjevačica, a od 1937. pjeva na pariškim scenama i postaje znamenito ime francuske šansone. Glasa puna neodoljive topline pjevala je o tjeskobi siromaštva, bijedi ulice i skitnji, ali i o neugasivoj nadi, povjerenju i sveprisutnoj magiji ljubavi.

U scensko glazbenom susretu 'Pod nebom Pariza' Goran Matović i Jasna Bilušić uz pratnju Dinka Appelta priređuju susret velikog Tina Ujevića (i njegovih pariških tekstova) i Edith Piaf, umjetnice koja je svojim pjevom uzbudila nebo nad Parizom. Ovaj imaginarni susret Edith Piaf i Tina Ujevića susret je glumca Gorana Matovića koji govori Tina preko 30 godina  i Jasne Bilušić  koja je Edith Piaf utjelovila u mjuziklu. Tin Ujević i Edith Piaf kroz ovaj program govore i pjevaju o Parizu, o ljubavi , o samoći, o ratu... .

Ovaj multimedijalni autorski projekt Gorana Matovića uključuje filmske ulomke, komentare aktera projekta o temama i motivima koji tište i muče Edith Piaf i Tina Ujevića u godinama njihovih pariških uzleta i padova kao i interpretacije ključnih ulomaka iz djela ovih autora nastalih u Parizu.

Dvostruka ispovijest (Ujevićevih doživljaja za vrijeme I. svjetskog rata i života Edith Piaf za vrijeme II. svjetskog rata) povremeno se pretapa u izvanvremeni dijalog.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter