Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Ljetni ‘Dani performansa i plesa’

Ljetni ‘Dani performansa i plesa’

Ljetno izdanje 'Dana performansa i suvremenog plesa' u Varaždinu odvija se od 19. do 21.6., a na njima, osim performansa i plesa iz naslova, možete očekivati i radionice, kuhanje te tulume pod vedrim nebom.
Share on facebook
Share on twitter

Nakon proljetnih 'Dana performansa i plesa', koji se se održali od 20. do 22.3., raznoliki će izvođači opet zaposjesti Varaždin u ljetnoj varijanti. Drugo od četiri planirana izdanja, koja se, kao što možete pretpostavili, i kao što smo ih predstavili ovdje, održavaju u svakom godišnjem dobu jedamput, odvijat će se od 19. do 21. 6.

Više informacija možete potražiti na: www.perform-d-ance.com, ili u nastavku teksta. Za sve one koji bi htjeli iz Zagreba 20. lipnja svratiti u Varaždin, Dani performansa i plesa uz suradnju s Hrvatskim institutom za pokret i ples organiziraju izlet za koji se treba prijaviti do 18.06 na hipp-tsp@zg.t-com-hr, a u simboličnu naknadu ulazi prijevoz do Varaždina, razgled grada i ulaznice za sve predstave taj dan.

Program je, kako najavljuju organizatori, sljedeći:

19. 6. PETAK
19:00 – PERFORMANS
'Try creampie!', autor: Xena Županić
Mjesto radnje: HNK Varaždin, Podrumska scena Rogoz

ŽELIŠ LI DOĆI U KREVET SA MNOM!?
Priče o različitim ljubavima, strastima, čulima, gorućim neodoljivim željama, totalnom davanju. Ljubavi koje se kreću na tankoj crvenoj liniji koja odvaja život i smrt, eros i nasilje, samosvijest i smetenost. Zabranjeni svijet. Točka nepovratka. Onirički boudoir koji vidi posjetitelje kako jedan po jedan ulaze u mekani krevet, u uskom kontaktu sa mitskom osobam.
Riječi slušane u intimi otjelotvoruju duhove, ljubljene i strahopoštovane, vođene nepogrešivom željom koja ne nalazi mogućnost autentičnog življenja.

19:30 – 2 SOLA U JEDNOJ VEČERI
'Something to do with death', koreografija: Sanja Tropp Frühwald, Hrvatska
'feeturing...', koreografija: Petra Hrašćanec Herceg, Hrvatska
Mjesto radnje: HNK Varaždin, Velika scena

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=uszAw9I8Nj0]
Something To Do With Death

22:00 – PARTY KOJI STE VI TRAŽILI
DJ line up: DJ Harry Potters Evil Sister feat. DJ Mijau
Mjesto radnje: Stari Grad, Atrij
BESPLATAN UZ KUPLJENU ULAZNICU ZA BILO KOJU OD PREDSTAVA!!

Nakon trijumfalnog nastupa u sklopu Zagrebačkog Tjedna suvremenog plesa, vatreni varaždinski DJ duo Zla Seka i Mijau ponovno će rasplesati varaždinsku publiku!!! Znate već: šljokice on, cipele off i ples do zore, ovaj put u romatičnom okruženju varaždinskog Starog Grada, pod vedrim zvjezdanim nebom!

20.6. SUBOTA

11:00 – PERFORMANS IZNENAĐENJA
'Ispod pločnika nalazi se plaža'
Mjesto radnje: Kazališni Trg

Dočekajte ljeto s nama! Ponesite badić!
Zahvaljujemo VISu Varaždin na podršci!

12:00 – PLESNI PIKNIK NA TRAVI – JESTIVA IDEJA!
'Samo jednom se lubi', izvedba: Improspekcije, Hrvatska i Restoran Zlatne Ruke
Mjesto radnje: dvorište Galerija slika, Stančićev Trg

Dani performansa i suvremenog plesa predstavljaju novi format
spajanja dvije naizgled nespojive forme – gastronomiju i plesnu
improvizaciju! Kroz sva 4 ovogodišnja termina, uz pozvane vrsne
umjetnike plesne improvizacije, glazbenike i majstore kulinarstva,
posvetit ćemo se često zanemarenom formatu improvizacije u svom
najsuvremenijem obliku kako bi istražili njen razuzdani potencijal,
njenu slobodu, spontanost i sirovu snagu. Ova serija impro – kuharskih
performansa pod nazivom “Jestiva ideja!” otvara slobodan pristup
gastronomskim užicima u stvarnom vremenu (“real time”), nudi interaktivan
pristup posjetitelju koji prestaje biti tek puki konzument već postaje
sudionikom ovog neobičnog, a slasnog eksperimenta. Dislociran iz klasičnog
mjesta zbivanja (restorana), a bez ikakvog pritiska o stvaranju konkretnog
umjetničkog djela, već upravo podložna svim raznolikim formama
improvizacije, kuhanje postaje stvarna, opipljiva i okusna umjetnost.

Nakon uspješne suradnje sa varaždinskim umjetnikom i kuharom Darwinom Butkovićem, u ljetnom izdanju predstavljemo inicijativu Improspekcije u Plesnom pikniku na travi: «Samo jednom se lubi» - o lubenicama, njihovoj likovnosti, grotesknosti, težini, okruglosti (kao zemlja, kao glava), zaigranosti i jestivosti. Pet lubenica, pet plesača, violončelo i voćni bar u izvedbi fantastičnog restorana Zlatne Ruke pod kuharskom palicom legendarnog Dražena Jambriškog, za vas će izvesti performans veselih, tužnih, pjevnih, ritualnih, filmskih i poetskih scena...koje onda možete i pojesti.

19:30 – 2 SOLA U JEDNOJ VEČERI
'Koncert za dangubu i zgubidana', koreografija: Rajko Pavlić, Liberdance, Hrvatska
Mjesto radnje: HNK Varaždin, Velika scena
'SOLO.', koreografija: Sonja Pregrad, Hrvatska
Mjesto radnje: Podrumska scena Zvonimir Rogoz

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=lrRZhSY-jGQ]
Koncert za dangubu i zgubidana

21:00 – PERFORMANS
'Ekvinocij', autor: Ivan Mesek
Mjesto radnje: Kazališni Trg

21.6. NEDJELJA

11:00 – PERFORMANS
'Kupujmo Hrvatsko', autor: Božo Katić
mjesto radnje: Trg Kralja Tomislava

19. – 21.6.

RADIONICA 1
Site specific improvizacija i instant kompozicija
voditeljica: Sonja Pregrad
Mjesto radnje: Stari Grad

Kako stvoriti ples u trenutku njegovog izvođenja? Kako pokret može biti odgovor na prostor u kojemu nastaje? Kako naći nov način kretanja unutar svog tijela? Kako improvizirati ples zajedno?
To su pitanja kojima će se baviti radionica kroz niz vježbi osvještavanja poznatih nam i novih načina kretanja, prostora i načina na koji ga možemo promatrati, traženja početaka i krajeva, te senzibilnosti i kreativnosti grupe. Igrat ćemo se, stvarati plesni materijal, solo i grupne izvedbe jedni za druge, koristit ćemo prostor kao scenografiju, kao partnera, kao inspiraciju.

SONJA PREGRAD (Zagreb, 1980.) završila je gimnaziju i potom diplomirala ples i koreografiju 2005. na Arnhem Dance Academy, a obrazovala se i u Školi za ritmiku i ples, Rotterdam Dance Academy i School for the New Dance Development.  Kao plesač i izvođač surađivala je s Keren Levi (Out of service), Irmom Omerzo (Vizita, Foto-plession, Bajka u parku), Marinom Petković (Raditi, raditi i Neka cijeli ovaj svijet... ili pokušaji 7,8,9), Willijem Dornerom (Three seconds, Future), Kate Foley (Anđeli Suđerca), Eszter Gal, Tony Thatcherom i Kilinom Cremonom u Hrvatskoj, Nizozemskoj i Austriji. Također djeluje kao autor, samostalno (SOLO., 2009, O tijelo moje, 2007, Strategije u mom radu, 2006.)  te u suradnji sa Anastazijom Debelli (Zmajeva geometrija, 2008.), Zrinkom Šimičić, Ivom Hladnik i Darijom Doždor (SOBE, 2007.), Scottom Wellsom, Stine Jorgensen i Ianom Wintersom, Magpie music and dance improvisation company i Aharonom Israel.  Zajedno sa Zrinkom Šimičić, Borisom Bartom i Ivom Hladnik 2007. pokreće IMPROSPEKCIJE – međunarodne susrete umjetnika improvizatora u Zagrebu, organizirajući događaje vezane uz ples i improvizaciju.  Kao pedagog djeluje pri različitim studijima (Tala, Liberdance) i centrima za kulturu.  Kao asistent za pokret surađivala je s Miranom Kurspahićem (Sad kad je komunizam mrtav, moj život je prazan), Marinom Petković (Bez trećeg), Reneom Medvešekom (Glasi iz planina) i Harisom Pašovićem (Happiness).

Termini:
Petak 19.6. 17:00 – 19:00
Subota 20.6. 17:00 – 18:30
Nedjelja 21.6. 10 – 12

RADIONICA 2
MTV Jazz / Hip Hop
Voditeljica: Aleksandra Mišić
Mjesto radnje: HNK Varaždin, Komorna dvorana

Spoj jazz-a i hip hopa u orginalnom izrazu istražuje široko područje kretanja, ritmičnosti, energije. Umjetničkim pristupom i snažnom tjelesnom energijom izaziva plesače na novi, nekonvencionalni način kretanja. Glavna karakteristika jazz dancea su izolacije u kojima se tijelo dijeli na dijelove, od kojih svaki dio radi svoj pokret izoliran jedan od drugog, te oštrina i odsječenost pokreta.Warm-up je s bazom u jazz-u, sa vježbama za snagu, osvješćivanje centra tijela i njegovo manipuliranje. Zatim se usvajaju koreografske cjeline koje uživaju u glazbi,tijelu i kretanju!!!

Aleksandra Mišić
Rođena 1978.g u Puli. Već se dugi niz godina profesionalno bavi plesom i kazalištem.Svoje prve plesne korake započela je u Puli u Plesnom studiu „Zaro“, a nastavila diljem Hrvatske i inozemstva(Laban,Impulstanz,MKFM..). Obrazovala se s mnogobrojnim poznatim pedagozima i plesnim školama.
Kao plesačica izvela je mnoge predstave i projekte, od kojih su najvažniji:
«Muškarci u suknjama,ai žene isto?!» koreografija Larise Lipovac i Tamare Curić,plesni centar Tala, «Coca COLA Music Star» - HTV show i «Studio 10» - HTV glazbena emisija...
Autorica je i samostalnih koreografskih radova:
«Crno i(li) bijelo», «Agonisis», «Exit», «Sva(t)kodnevno», koreografija nagrađena na Platformi mladih koreografa Hrvatske, «Vještice», «Prazna soba na suncu», koreografija u produkciji INK Pula.
Kao plesačica izvodila je i mnoge nastupe na koncertnim izvedbama - Nine Badrić (Ljubav za Ljubav), Severine (Karlovačko tour,ATP...), a također i kao suradnica u raznim dramskim predstvama, te mjuziklima.
Kao pedagoginja suradjivala je sa Plesnim centrom Tala i Istarskim Narodnim Kazalištem.
Osnivačica je plesne kompanije MASA, te ujedno i njezina umjetnička voditeljica.
Dobitnica je nagrade za Najprespektivnijeg mladog koreografa Hrvatske 2004.g. Živi i radi u Zagrebu.

Termini:
Petak 19.6. 14:30 – 16:30
Subota 20.6. 14:30 – 16:30
Nedjelja 21.6. 12:30 – 14:30

Obje radionice otvorene su za sve zainteresirane. Ograničen broj polaznika, predbilježba obavezna na broj telefona 091/8822351!

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI