Naslovnica > PREDSTAVE > Spektakularno

Spektakularno

GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Forced Entertainment su već posjetili Eurokaz s vrlo uspješnom predstavom 'Pleasure', a sada se, deset godina i petnaestak projekata kasnije, vraćaju na isti festival.
autorski tim funkcija
Tim Etchellsredatelj
Richard Lowdonscenograf
Nigel Edwardsoblikovatelj svjetla
Forced Entertainmentautor

O britanskom kolektivu Forced Entertainment već smo pisali nešto detaljnije, pa preostaje jedino reći nešto više o predstavi Spektakularno. Kako je tema ovogodišnjeg Eurokaza odnos teatra i smrti, i ovaj njihov uradak bavi se pitanjem smrti i igranja smrti. Osim toga, uspijevaju dotaknuti i druge teme kao što su muško ženski-odnosi, stereotipi, pitanje trenutka u izvedbi, interakcija izvedbe i publike, a sve u crnohumornom tonu kojeg se Forced Entertainment uvijek drži.

Pripovjedač je izvođač odjeven u kostim kostura koji publici objašnjava da današnja izvedba nije baš onakva kakvom je zamišljena – svjetla su krivo postavljena, nedostaje nekoliko komada scenografije, pa čak i nekoliko izvođača… Uz pomoć jednog prizora karikirano odigrane smrti, sve daje naslutiti da od spektakla iz naslova neće biti ništa, što vas, ako ste upoznati s vječnim sarkazmom Forced Entertainmenta, ne bi trebalo iznenaditi. Dodatna negacija spektakla je i činjenica da u konačnom produktu duljeg rada u nastajanju nastupaju samo dvoje izvođača, Robin Arthur i Claire Marshall, od ukupno šest članova koliko inače sačinjava stalnu jezgru skupine.

Kao i većina njihovih drugih predstava, i ova je nastala zajedničkom suradnjom svih članova kolektiva, a režirao je umjetnički voditelj skupine Tim Etchells, koji u Zagreb dolazi i povodom 15. PSi konferencije.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=7OO83wpfSBs&feature=related]

'Spektakularno' je premijerno izvedeno u svibnju 2008. godine u Essenu, a u Zagrebu ga možete pogledati u dva termina na pozornici ZKL-a u Travnom.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter