Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Izabrane predstave za 26. Marulićeve dane

Izabrane predstave za 26. Marulićeve dane

U selekciji Igora Ružića našlo se prilično šaroliko društvo, od Branka Brezovca do Matije Ferlina, ali i samo dvije predstave nastale prema suvremenim dramskim tekstovima.
Share on facebook
Share on twitter

Na Sjednici Vijeća Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ održanoj 23. veljače 2016. godine u Zagrebu u Ministarstvu kulture, pod predsjedanjem zamjenice ministra kulture dr. sc. Ane Lederer i intendanta HNK Split i ravnatelja Marulićevih dana Gorana Golovka, prihvaćen je program predstojećeg 26. Festivala hrvatske drame koji će se održati u Splitu od 21. do 28. travnja ove godine. Izbornik Festivala kazališni kritičar Igor Ružić odabrao je deset predstava za izvođenje u službenoj festivalskoj konkurenciji. Osam predstava dolaze iz kazališta iz Hrvatske, jedna iz Bosne i Hercegovine, a jedna u hrvatsko-makedonsko-srpskoj produkciji.

Izabrane predstave su sljedeće:

Festival će zatvoriti predstava „Leda“ Miroslava Krleže u produkciji kazališta Činoherní klub iz Praga, koja će biti izvedena van konkurencije.

U službenom priopćenju objašnjeno je i kojim se kriterijima Ružić vodio prilikom selekcije predstave:

     Pri odabiru predstava izbornik se vodio nastojanjem da svojim autorskim izborom pokaže mrežu odnosa i različitosti koje predstavljaju odraz suvremenosti hrvatskog kazališta, kako institucionalnog tako i, očekivano, izvaninstitucionalnog, koje pored svoje baštine i nesumnjivo kvalitetnog dramskog pisma novijeg ili starijeg datuma, traži način da ne bude „sluškinja“ književnosti, nego samosvojna i samosvjesna umjetnost ne samo riječi i, ponekad, ne samo scene.
      Time hrvatsko kazalište, bez obzira je li u granicama Hrvatske ili izvan nje, stječe pravo na svoju samostalnost, izvrsnost izvan kategorija kvalitetne ili manje kvalitetne drame, jer je odavno naučilo da jezik kazališta i kazališne izvedbe ima sintagme „neprevedive u riječi“ i da značenja stvara „sobom samim“. 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI