Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > BREXIT & kultura

BREXIT & kultura

U lipnju 2016. u Velikoj Britaniji održat će se referendum o izlasku iz Europske Unije, a kao jedan od argumenata protiv izlaska nametnule su se štetne posljedice po britansku kulturu!
Share on facebook
Share on twitter

Izlazak iz Europske unije nije nova tema u Velikoj Britaniji - o istom se raspravlja od ulaska zemlje u Europsku uniju, odnosno tadašnju Europsku ekonomsku zajednicu 1973. godine. Jedno od predizbornih obećanja Davida Camerona, premijera iz konzervativne stranke, bilo je upravo održavanje ovog referenduma, koji je treći u povijesti Velike Britanije, a to je obećanje i ispunio - referendum će se održati 23. lipnja 2016., a rasprava o pozitivnim i negativnim posljedicama izlaska iz Europske unije vodi se na svim planovima, pa tako i na onom - kulturnom.

Brexit (kratica za British Exit, kolokvijalni naziv referenduma) potaknuo je Maria Eagle iz laburističke stranke da prozove vladajuće konzervativce za neodgovornost prema kulturnom sektoru, koji bi mogao pretrpjeti ozbiljne posljedice u slučaju izlaska iz Europske unije. Eagle, koja je tzv. ministrica u sjeni, odnosno povjerenica laburističke stranke za kulturu, istaknula je i činjenicu da još nije izašao dokument koji je trebao analizirati stanje u britanskoj kulturnoj politici, a kojeg su očekivali još sredinom prošle godine (što zvuči prilično poznato). Eagle ističe kako bi mogli ostati bez potpora za razvoj pojedinih britanskih regija, a laburisti ističu kako je nužna decentralizacija kulture na kojoj planiraju raditi do idućih izbora.

Zanimljivo je da s druge strane nije došlo do opovrgavanja ovih tvrdnji, već do slaganja s njima. Ed Vaizey, britanski ministar kulture i član konzervativne stranke, rekao je kako bi izlazak iz Europske unije bio neodgovoran prema sektoru kreativnih i kulturnih industrija. Vaizey je javno pozvao premijera da potakne na reforme unutar Europske unije i ostanak Velike Britanije u reformiranoj Europskoj uniji. Njegov nadređeni, državni tajnik za kulturu John Whittingdale jedan je od onih koji javno lobiraju za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, zbog čega su ga i laburisti, ali i njegov stranački kolega Vaizey prozvali i poručili mu da se treba baviti svojim resorom.

Burno  je, dakle, i na britanskoj kulturno-političkoj sceni, a  britanski "kulturnjaci" se za sad o ovome problemu nisu javno očitovali.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE