Naslovnica > PREDSTAVE > Crna knjiga

Crna knjiga

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Predstava "Crna knjiga" do temelja će preispitati dogme ekonomije na koju pristajemo, ekonomije koja pokreće ovaj svijet.
autorski tim funkcija
Konrad Mulvajskladatelj
Ante Perkovićskladatelj
Nataša Mihocidramaturg
Aleksandar Sale Čavlekoblikovatelj svjetla
Doris Kristićkostimograf
Borut Šeparovićredatelj
Borut Šeparovićdramaturg
Borut Šeparovićscenograf

Crna knjiga je skup istinitih svjedočanstava iz života ljudi, žrtava kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima koju je priredila Udruga Franak s ciljem da prikaže sve društvene posljedice proizašle iz te dužničke krize koja je započela 2012. godine.

Jedna je banka u sklopu proslave stote obljetnice svoga poslovanja otvorila vremenski trezor. Pozvala je građane da u trezor pohrane njima važne predmete, kako bi oni ostali sačuvani za buduće generacije. Vremenski trezor bit će ponovno otvoren za sto godina, sa svim predmetima koje su građani u njega pohranili. Skupina dužnika je u tu vremensku kapsulu pohranila Crnu knjigu sa svjedočanstvima žrtava dužničke krize u Hrvatskoj, koja će za stotinu godina dospjeti u nečije ruke.

Crna knjiga je kao izvorni povijesni dokument polazište i za novi autorski projekt Boruta Šeparovića, koja nastaje u koprodukciji njegovog Montažstroja s Zagrebačkim kazalištem mladih. Skupina zaduženih glumaca, zaposlenici javnog kazališta u glavnom gradu zadužene zemlje, suočit će publiku s dokumentarnim materijalom i preispitati dogme ekonomije koja pokreće ovaj svijet.

Tko doista što duguje kome, zašto i jesu li svi dugovi sveti? Što se događa u susretu zaduženih glumaca i zaduženih gledatelja unutar kazališnog prostora koji postaje vremenski stroj? Što ćemo otkriti putujući na početak 22. stoljeća, kada će iz vremenske kapsule biti izvađena knjiga dužnika? Ovo su  samo neka od pitanja na koje će ansambl ZKM-a pokušati dati odgovor uz uobičajene montažstrojevske glazbene brojeve koje potpisuju Konrad Mulvaj, Ante Perković i Borut Šeparović.

Odgovori