Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Preminula Nada Subotić

Preminula Nada Subotić

Kazališna i filmska glumica, dugogodišnja članica ansambla kazališta Gavella preminula je jučer u 85. godini života.
Share on facebook
Share on twitter

Nada Subotić rođena je 11. listopada 1931. u Bošnjacima u okolici Vinkovaca, a zagrebačku Akademiju dramske umjetnosti završila je 1954. godine. Odmah po završetku akademije ulazi u ansambl novoosnovanog Zagrebačkog dramskog kazališta (današnjeg Gradskog dramskog kazališta Gavella), u kojem će provesti čitav svoj radni vijek do umirovljenja 1990.

U tom je kazalištu odigrala niz važnih uloga, među kojima se ističe Klitemnestra u Eshilovoj Orestiji, Polina Andrejevna u Čehovljevom Galebu,  Agafja u Gogoljevoj Ženidbi, Alice u Strindbergovom Mrtvačkom plesu i Vesne u Adagiu Lade Kaštelan. Svoj je obol dala i Dubrovačkim ljetnim igrama (Lucićeva Robinja, Mare Beneša u Dubrovačkoj trilogiji), Splitskom ljetu i Teatru &TD, u kojem je igrala u jednoj od kultnih predstava hrvatskog kazališta - Violićevoj adaptaciji Novakovog romana Mirisi, zlato i tamjan, premijerno izvedenoj 1974. godine.

Pedeset godina karijere proslavila je 2005. godine predstavom Ljepotica iz Leenanea u Kazalištu Mala scena, a na filmu se posljednji put pojavila 2011. u Kotlovini Tomislava Radića. Iako se povremeno pojavljivala u televizijskim serijama i na filmu (Sokol ga nije volio, Krhotine, U registraturi), većinu svog radnog vijeka posvetila je kazalištu, a za životno djelo nagrađena je još 1997. nagradom Vladimir Nazor.

Komemoracija u spomen na Nadu Subotić održat će su kazalištu Gavella, u četvrtak, 4. veljače 2016. u 12 sati.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI