Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Povratak operi u devedesetitrećoj godini

Povratak operi u devedesetitrećoj godini

Tko je 93-godišnja pjevačica koju je maestro Barenboim planirao angažirati za svoju novu predstavu?
Share on facebook
Share on twitter

Luisa Mandelli talijanska je operna pjevačica, koja je 1955. u režiji Luchina Viscontija i sa slavnom Marijom Callas u ulozi Violette pjevala malu ulogu Anine u posljednjem činu Verdijeve La Traviate. Iako u devedeset i trećoj godini, Mandelli je 2013. bila u Berlinu na izvedbi Wagnerovog Parsifala kojim je ravnao maestro Daniel Barenboim, koji ju je tom prilikom pozvao da sudjeluje u novoj produkciji Traviate nazvavši je vječnom Anninom. 

Mandelli se, naime, od svibnja pripremala za ulogu u domu za umirovljene glazbenike (Casa di Riposo per Musicisti) koji je 1899. u blizini Busetta osnovao sam Giuseppe Verdii smatrao ga svojim najvećim životnim postignućem. Situacija je to koja pomalo podsjeća i na dramu Ronalda Harwooda Kvartet, u kojoj se skupina opernih pjevača u domu inspiriranom ovim Verdijevim pokušava vratiti operi, a koju je Dustin Hoffman adaptirao za film s Maggie Smith u glavnoj ulozi.

Nažalost, tek nekoliko dana prije izvedbe, Mandelli je ostala bez svoje uloge. U talijanskim medijima Mandelli je pojasnila kako su za sve krivi avangardni redatelji, koji su složili inscenaciju koja bi mogla ugroziti njeno zdravlje. Maestro Barenboim u tom ju je trenutku zamolio da se povuče iz produkcije budući da Staatsoper ne može odgovarati za njeno zdravlje. Mandelli je istaknula kako je prema njoj jedino razumijevanje pokazala kostimografkinja, koja joj je pokušala preinačiti kostim, i predbacila maestru Barenboimu da se okružio krivim ljudima.

Iako nije postala svjetski poznata pjevačica, Mandelli je imala vjernu publiku - tridesetak takozvanih loggionista, odnosno publike Scale i gorljivih ljubitelja opere pretplaćenih na mjesta u galerijama, nabavilo je ulaznice za berlinsku premijeru kako bi podržali Luisu Mandelli, koju nazivaju svojom madre nobile u doista nevjerojatnom comebacku, koji se nažalost nije realizirao. Unatoč tome, Mandelli kaže da nije ogorčena ovom situacijom, budući da joj u protivnom nikad ne bi palo na pamet pokušati vratiti se operi, što joj je dalo dodatni polet.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI