Naslovnica > PREDSTAVE > Silent Body

Silent Body

PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
'Silent body' treći je dio istraživanja odnosa zvuka i tijela, a kojim se slovenska koreografkinja i plesačica Snježana Premuš bavi već nekoliko godina. Ponestaje li nam u 21. stoljeću osim vode i – tišine, i može li se tišina postići tijelom?
autorski tim funkcija
Snježana Premušautor koncepta
Snježana Premuškoreograf
MADSTERscenograf
MADSTERkostimograf
Ivan Mijačevićskladatelj
Luka Umekautor videa
izvođači uloge
Katja Kosi

Snježana Premuš plesom se počela baviti u mariborskoj Plesnoj  izbi. Diplomirala je na London Contemporary Dance School 1998., i potom susjelovala u brojnim istraživačkim i improvizacijskim projektima: On the Edge(Pariz) - Mark Tompkins, etc., Danceweb (Beč), Tanzfabrik (Berlin),Tuning scores (Ljubljana) s Lisom Nelson, Vinko Globokar (Atena), itd.

Od 1995. kao plesačica surađuje s Yelp Dance Co. (London/Atena), Elenenom Alonso (Berlin/Madrid) i slovenskim trupama: PTL, EN KNAP, Betontanz i s Matejom Bučar,. Surađivala je i na projektu Alamut SNG Ljubljana, a koji je nagrađen na Salzburg Festivalu 2005.

Od 2000. godine fokusirala se na istraživanje zvuka i tijela, u projektima poput Amplified body sa glazbenikom I. Schickom, te u seriji radova Stories of the Body.

Njezin 'Silent body', a kojim gostuje na 26. TSP,  nastavlja istraživanje aktivnog odnosa zvuka i tijela, a kojim se autorica već bavila u Amplified body 1 (2001) i Amplified body 2 (2004). Oba su spomenuta projekta, kao i ovaj najnoviji, proširivala interakciju tijela i zvuka i na prostor vizualnog. Tijelo stoji u centru - u žarištu, te utječe na druge medije, koji zazvrat utječu na njega.

Kako kaže sama autorica:

Tišina zapravo ne postoji. Ovog se puta okrećemo realnosti ispod površine kože: ritmu, bilu mislima, ničemu... i to nam otvara seriju novih pitanja: slušanje - tišina, ispunjenost - praznina, izražajnost - zanijemjelost, vani - unutra, tišina kao stanje uma - tišina kao odbijanje govora, reagiranja, izražavanja... itd.

Ovakav je projekt teško ostvariti u svakodnevnom, urbanom okruženju. Osjećam ga kao vlastitu borbu protiv buke - informacija, očitog, nasilja, i sl. U 21. stoljeću zavladat će nestašica vode i tišine ...

Kad konačno uspijem pronaći stanje tišine, progovara tijelo... i tad ubijam očito, i više nema početka, ni kraja...


Odgovori

Share on facebook
Share on twitter