Naslovnica > PREDSTAVE > 27’52” / Subject to Change / Gods and Dogs

27’52” / Subject to Change / Gods and Dogs

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kultni Nederlands Dans Thetaer, vraća se u Zagreb nakon punih 18 godina od svog debuta, na 8. Tjednu suvremenog plesa i to baš u sezoni kojom slave 50 godina postojanja! Obilježit će ih koreografijama nenadmašnog Jiřía Kyliána i Lightfoot Leóna.
autorski tim funkcija
Dirk Haubrichskladatelj
Joke Visserkostimograf
Kees Tjebbesoblikovatelj svjetla
Paul Lightfootkoreograf
Paul Lightfootscenograf
Paul Lightfootkostimograf
Sol Leónscenograf
Sol Leónkostimograf
Tom Bevoortoblikovatelj svjetla
Gerald Tibbsasistent koreografa
Sol Leónkoreograf
Atsushi Kitagawarascenograf
Tatsuo Unemiautor videa
Daniel Bisigautor videa
Jiří Kyliánkoreograf
Jiří Kyliánscenograf
Ludwig Van Beethovenskladatelj
Franz Schubert skladatelj

Nederands Dans Theater ili kraće NDT je 1959. osnovala grupa od 18 dotadašnjih članova Het Nederlands Balleta, a koji su željeli drugačiji način rada od onog u tradicionalnoj baletnoj trupi.

Pod vodstvom Benjamina Harkarvya (baletnog majstora i umjetničkog ravnatelja) te Carel Birnie (poslovne ravnateljice), novonastala grupa posvetila se eksperimentiranju, te istraživanju novih plesnih tehnika i ideja. Bez službene financijske potpore, studija pa čak i redovite publike, NDT je ustrajao u svom programu umjetničkog istraživanja i uskoro postigla međunarodni uspjeh i priznanje, te se danas smatra jednom od vodećih svjetskih plesnih trupa u svijetu.

Tijekom 1960-tih, NDT je razvio inovativan repertoar u čijem su stvaranju osim kućnih koreografa Harkarvya i Hansa van Manena, sudjelovala i brojna druga slavna koregrafska imena, na čelu s Annom Sokolow i Glenom Tetleyem.

Kad su pak, početkom 1970-tih, Harkarvy i van Manen napustili trupu, NDT se našao u nesigurnom tranzicijskom razdoblju, koje je kulminiralo 1975. imenovanjem Jiřía Kyliána (izvorno u partnerstvu sa Hansom Knillom) na mjesto umjetničkog ravnatelja. Kyliánu je, kad je preuzeu na sebe tu iznimnu odgovornost, bilo tek 28 godina. No, pokazao se dorastao zadatku, te je uz uspješno vođenje trupe tijekom idućih godina za nju kreirao i desetke koreografija.

Kylián je također proširio i NDT-jev repertoar djelima nekih od najutjecajnih suvremenih koreografa, poput Marthe Clarke, Matsa Eka, Lionela Hochea, José Limóna, Edouarda Locka, Ohada Naharina, Paula Ribeira, Erika Vosa, te od 1988. i Hansa van Manena (koji se time ponovno vratio na mjesto kućnog koreografa).

Ansambl Nederlands Dans Theater II osnovan je 1978. U više od 30 godina postojanja, razvio se u vrhunsku, međunarodno priznatu trupu, koja nastupa na scenama diljem svijeta: u Španjolskoj, Češkoj, na Novom Zelandu, u Turskoj, SAD, Francuskoj, Njemačkoj, Južnoj Koreji, Švicarskoj, Italij, Švedskoj, Danskoj, Norveškoj...

Ansambl Nederlands Dans Theater II čini 16 plesača iz cijelog svijeta u dobi od 17 do 22, a koji su svi završili klasično baletno obrazovanje.

Osnovna svrha Nederlands Dans Theater II bila je da 'opskrbljuje' glavni ansambl (NDT I) mladim plesačima. Služio je kao mjesto sazrijevanja netom odškolovanih plesača iz različitih klasičnih konzervatorija i škola, te kao njihova priprema za profesionalnu plesnu karijeru. Više od 70% plesača današnjeg NDT I karijeru je započelo u NDT II.

Na svojem gostovanju u Zagrebu NDT II izvest će dvije Kyliánove koreografije, 27'52'' i Gods and Dogs, te jednu aktualnog kućnog koreografskog dua - Lightfoot León.

27'52'' naslovljena je prema vlastitom trajanju, a službeno se najavljuje ovako:

1687,0 sati individualnih pokusa sa plesačima
182,5 sati s asistentom koreografa u studiju
629,0 sati za skladanje glazbe
46,0 sati za pripremu i snimanje glasova
229,0 sati pred-produkcije (sastanci, scenografija, radionice)
15,0 sati istraživanja glazbe
438,0 sati za pripremu i izradu kostima
20,0 sati za postav i osvjetljavanje predstave
12,0 sati za fotografiranje
93,0 sati fizioterapije
900,0 sati koreografova rada
46,0 sati pripremnih klasičnih
classeva
51,0 sati organiziranja nove produkcije (management)
35,0 sati za pripremu knjižice
20,75 sati za izradu plakata
14,5 sati za studijske fotografije

______________________________________________
4418,75  sati za stvaranje ove produkcije

Ova će predstava biti izvedena i odgledana za dvadesetsedam minuta i pedesetdvije sekunde.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=zuAY4i6A-3c]
27'52''

Gods and Dogs je pak jubilarna, stota koreografija Jiří Kyliána za Nederlands Dans Theater. Kylián o njoj kaže: "Zanimaju me granice između normalnog i ludosti, zdravlja i bolesti, i standarda koji definiraju oboje. U svakom trenutku vlastitog života možete biti svrstani u bilo koju od tih kategorija. No, našoj percepciji izmiče upravo onaj trenutak kad prelazimo nevidljivi prag mračnog i bolesnog kraljevstva ludila. Shvaćam da nisam ni prvi ni posljednji koji se bavi ovim pitanjem, i da svaka generacija mora sama definirati granice ljudskog postojanja. No, neupitno je i da je za svaki napredak zdravog razuma potrebno nešto ludosti...''

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=ZaQqa8FDSU4]
Gods and Dogs

Treći naslov večeri bit će Subject to Change,  ekspresivnu koreografiju uz zvuke Schubertove 'Smrti i djevojke'. Kritičari kažu kako je u njoj 'ples iznimno precizan, a pršti od emocija, varirajući od opresivnog dueta muškarca i krhke djevojke do vrtložnih grupnih scena', a to potvrđuje i Zwaan nagrada za najbolju plesnu produkciju 2003.  Koreografiju potpisuju Sol León i Paul Lightfoot, koji su se upoznali 1987. kao plesači u Nederlands Dans Theater I. Od početka autorske suradnje 1991. ovaj je dvojac kreirao gotovo trideset baleta za sva tri ansambla Nederlands Dans Theatera.

U one najrecentnije spadaju Said and Done (2001), Shutters Shut (2003), Subject to Change (2003), Postscript (2005) i Sleight of hand (2007) za NDT II i Safe as Houses (2001), Signing Off (2003), Source of Inspiration and Drawn Onward (2004), Silent Screen (2005), Shoot the Moon (2006) i Same Difference (2007) za NDT I. Tijekom Holland Festivala (svibanj 2007) Lightfoot León kreirali su Sooner or Later, ogromnu produkciju u bivšoj amsterdamskoj plinari Westergasfabriek. Paul Lightfoot i Sol León dobitnici su međunarodne plesne nagrade Benois de la Danse za Signing Off (2005), nagrade Herald Archangel (Edinburgh International Festival 2006) i nizozemske VSCD plesne nagrade Zwaan za najbolju plesnu predstavu sezone 2005/2006 za Shoot the Moon.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=LDWnoSjCu9s]
Subject to Change

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter