Search
Close this search box.

Projekt višegodišnjeg nasada jabuka

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Propast tekstilne tvornice Kamensko i pitanje (kulturnog) rada i radništva.
autorski tim funkcija
Roko Crnićoblikovatelj zvuka
Roko Crnićvizualni identitet
Luka Matićoblikovatelj svjetla
Nina Gojićdramaturg
Bojan Mucko dramaturg
Morana Ceroveckostimograf
Roberta Milevojoblikovatelj scenskog pokreta

Polazišna točka Projekta višegodišnjeg nasada jabuka  je propast tekstilne tvornice Kamensko, a predstava tematski obuhvaća i pitanje (kulturnog) rada i radništva. Na taj način kritički se sagledava tranzicija, naglašavajući upravo aspekt destruktivnih procesa deindustrijalizacije i prisilne neoliberalizacije društva. Temi se pristupa na dvije razine: rekonstrukcijom strategije kojom je tvornica planski i etapno uništena i rekonstrukcijom procesa tekstilne proizvodnje dokinutog gašenjem tvornice. Točka u kojoj se preklapaju te dvostruke rekonstrukcije politički je trenutak u kojem se normativni fizički rad tvorničkih radnica transformira u javnu samoorganiziranu političku borbu.

KUFER i Teatar &TD okupili su u koprodukciji Privremeni kolektiv radnika u kulturi, a nastanku produkta prethodilo je umjetničko istraživanje podržano u sklopu programa LAB&TD i od zaklade Kultura nova, čija je potpora Privremenom kolektivu radnika u kulturi omogućila polaženje tečaja šivanja kod radnica zaposlenih u udruzi Kamensko te izravan kontakt s nekima od glavnih sudionica borbe za tvornicu Kamensko, koje su već bile tema jednog izvedbenog projekta - Neraskidivih niti u režiji Lenke Udovički, ali i polazna točka drame Gorana Ferčeca jednostavnog naslova - Radnice.

Za razliku od projekta Neraskidive niti, u kojem su izvođači bile same radnice Kamenskog, u izvedbi Projekta višegodišnjeg nasada jabuka dolazi do fikcionalizacije prikupljenog dokumentarnog materijala iz osobnih perspektiva, a ujedno se i preispituju potencijali usporedbe industrijske i umjetničke proizvodnje (koje se sve češće nazivaju kulturnim i kreativnim - industrijama) i samoorganizacijske prakse kolektiva radnika u kulturi.

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE