Login za korisnike

Human Error

Predstavom ‘Human Error’ Marija Šćekić obilježava deset godina rada na hrvatskoj plesnoj sceni.

***

Kao i većina prijašnjih uradaka Marije Ščekić, ‘Human Error’ multimedijalni je projekt, a nastala je nakon istraživanja koje uključuje široki spektar stručnih suradnika (medicina, filozofija, teologija, interaktivni mediji).

Autorica za svoju predstavu kaže: Human Error je simbolički prikaz tripartitnosti čovjekove strukturne građe (tijelo, duša, duh), a ujedno i stvarni prikaz ljudske nemoći da razdvoji emocije i razum i dokuči nedokučivo (savršenstvo, istinu).

U predstavi gledatelj doživljava unutarnje iskustvo plesačice simultano s plesnom izvedbom, što je omogućeno prikazivanjem virtualnog entiteta generiranog pomoću skeniranja i interpretacije njenih neuroloških aktivnosti...

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=FYhtZSYFUuo]

Marija Šćekić je nakon višegodišnjeg baletnog obrazovanja, studirala povijest umjetnosti i suvremeni ples na londonskom Lewisham collegeu, a potom i na Sveučilištu Concordia u Montrealu. Tamo uz studij koreografije i suvremenog plesa pohađa i predmetnu nastavu iz područja elektroakustike i planetarne geologije što ostavlja dubok trag u oblikovanju njezine životne filozofije i umjetničke vizije.

Plesnu karijeru započinje samostalnom produkcijom u Montrealu a profesionalno usavršavanje nastavlja u New Yorku, Berlinu i Beču. Autorskom idejom o audiosomatskoj rezonanci tijela i partituri za zapis transformacije stanja, postiže velik interes u krugu stručnih suradnika iz različitih disciplina umjetničko-znanstvenog djelovanja u zemlji inozemstvu.

2005.g osniva Umjetničku organizaciju Histeria NOVA u sklopu koje djeluje kao koreograf, plesač, plesni pedagog i nezavisni producent. Živi i radi u Zagrebu.

2006. za predstavu ‘Sjena’ osvojila je Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu u cjelini. 2007. za predstavu ‘Modulacija oblik 2′ prima Posebno priznanje za inovativnost i umjetnički izričaj za zaštitu prirode koje joj dodjeljuju Europska Komisija i Udruga Umis-smea.

autorski tim
Jerome Delapierreautor 3D animacije
Draško Ivezićautor animacije
Timothy Suttonoblikovatelj interaktivnog zvuka
Kristijan Funarićskladatelj
Saša Bogojevićoblikovatelj svjetla
Ranko Šajfarskladatelj
Mihaela Županićkostimograf
Marija Šćekićautor

izvođači
Marija Šćekić

Odgovori

POVEZANE VIJESTI