Login za korisnike

Djevuška

Jedan od najzanimljivijih kazališnih pojava mađarskog teatra u zadnjih 10 godina, Bela Pinter Company, predstavit će nam se s malo drugačije viđenom povijesti za vrijeme nacističke okupacije

***

Bela Pinter spada u mlađu generaciju mađarskih redatelja, te dolazi sa nezavisne kazališne scene, na kojoj trenutačno, osim grupe Kretakor Arpada Schillinga, Bela Pinter Company ostavlja najvidljiviji trag na području suvremene, postmodernističke kazališne prakse, kako u samoj Mađarskoj, tako i izvan nje.

Još kao glumac i plesač, 1998. Pinter okuplja oko sebe članove današnje skupine, koja trenutačno broji preko četrdeset članova i suradnika, s namjerom da se u potpunosti bave svim aspektima umjetničkog projekta, od dramaturgije, scenografije, svijetla, glazbe itd., a ono što im je, čini se, konstantni predmet interesa jest istraživanje mađarske povijesti i tradicije, često uzimajući za teme predstava i najkontroverznije i najosjetljivije dijelove nacionalne povijesti, ali prilazeći im kroz prizmu humora i groteske.

U predstavi Djevuška Bela Pinter Company se tematski bavi ulogom Mađara za vrijeme nacističke okupacije Europe, a izuzetnu važnost, kao i u većini svojih produkcija, pridodaje glazbenom izrazu, pa tako 'Djevuška' sadrži elemente i operete i dramske predstave, a glazba koju koriste seže od pjesama korištenih u mađarskim filmovima 40-ih godina, do prepoznatljivih motiva romantičarskih skladatelja poput Puccinija. Djevojčka je inače prva predstava koju je grupa producirala u Nacionalnom teatru u Budimpešti, s obzirom da je do tada isključivo radila u sklopu teatra Szkene, teatra nezavisnog repertoara u sklopu Sveučilišta u Budimpešti. Dosad su producirali oko 10 predstava, od kojih su za njih 4 dobili Nagradu kritike u Mađarskoj.

Djevojčku možete pogledati na ovogodišnjem Festivalu malih scena u Rijeci  u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI