Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Bandićev predizborni harač u kulturi

Bandićev predizborni harač u kulturi

Od polovice lipnja do konca rujna, zagrebački je gradonačelnik izveo nekoliko vratolomnih fiskalnih poteza uključujući i smanjenje plaća gotovo cijeloj gradskoj kulturi. No, od sto glasa, glasa čuti nije. Niti itko pita - gdje su pare. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Zaposlenici većine zagrebačkih javnih ustanova u kulturi dobili su znatno smanjene plaće za rujan, neki čak i za petinu. No, ne samo da se ne bune i ne organiziraju sindikalne akcije, nego je među njima gotovo nemoguće pronaći ikoga tko bi o tom slučaju javno izrekao vlastito mišljenje.

A sve je počelo još u lipnju, kad je usred sezone pakiranja za godišnje odmore, netom od zatvora oporavljeni zagrebački Gradonačelnik, na prijedlog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport donio Zaključak o kriterijima korištenja vlastitih prihoda javnih gradskih ustanova u kulturi za 2015.

Spomenuti dokument preko noći je promijenio 'krvnu sliku' financija zagrebačkih ustanova u kulturi i ravnateljima izbio iz ruku jedan od najvažnijih instrumenata moći.  Naime, dosadašnja je praksa omogućavala ravnateljima da prihode od prodaje ulaznica i/ili proizvoda, sponzorstava , najmova i sličnog, troše - po vlastitom nahođenju.

Odlukom od 17. lipnja, Bandić je tome - barem naizgled - stao na kraj i propisao kojim se točno redom i na koje stavke smiju trošiti 'vlastita sredstva' ustanova u kulturi.

https://www.teatar.hr/wp-content/uploads/images/IZMJENA-PLANA-KULTURA-2015.pdf

Prvo se imaju podmiriti materijalni, potom troškovi za imovinu i oni programski, a tek onda troškovi za zaposlene. Zvučalo bi sve to logično, čak i pohvalno da materijalni, troškovi za imovinu i programska sredstva svim ustanovama u kulturi nisu već garantirana programom Javnih potreba u kulturi i gradskim proračunom za svaku fiskalnu godinu! Zato zapravo, ovom odlukom gradonačelnik umjesto uvođenja reda priprema teren za nelikvidnost gradske blagajne!

Dapače, Bandić ovim potezom potpuno obeshrabruje ravnatelje da ostvaruju bilo kakav vlastiti prihod jer će čak i u slučajevima kad on bude golem tek pod posebnim uvjetima tek 10% istog smjeti potrošiti na stimuliranje zaposlenika.

Sve do donošenja ove odluke glumci zaposleni u gradskim kazalištima dobivali su tzv. varijabilu odnosnu bonus ukoliko bi mjesečno odigrali više od propisanog minimuma predstava. Drugi zaposlenici dobivali su tzv. 'štukanja', odnosno ravnatelji su im slijedom kolektivnog ugovora isplaćivali razlike u plaći u slučajevima kad nisu imali propisanu školsku spremu za radna mjesta na kojima su uposleni. Ukidanjem te mogućnosti pojedini zaposlenici, prvenstveno tehničko i pomoćno osoblje, u rujnu su dobili plaće umanjene za 500 i više kuna, što je na ukupan iznos primanja od cca 4500 kn - priličan iznos.

Kako bi se odluka gradonačelnika provela u djelo, Kazališna i Upravna vijeća javnih ustanova morala su promijeniti pravilnike o isplatama plaća, i to su preko noći učinila gotovo - unisono. Mjestimično su protiv bili tek pokoji predstavnici zaposlenika, kao primjerice u Gavelli, no 'vanjski' članovi Kazališnih vijeća poput Sandre Bagarić koja je i sama zaposlenica gradskog kazališta Komedija, glasali su za!

Sindikat se, za divno čudo, na ovu temu oglasio - nije.

Ubuduće kazališta na spomenuta 'štukanja' i stimulacije smiju utrošiti tek 10% vlastitog prihoda i to samo pod uvjetom da prethodnu fiskalnu godinu nisu završila u minusu i da nemaju prenesenih dugova, kao i da su im isplatu bonusa odobrila Kazališna odnosno Upravna vijeća. Koja, kako je posve jasno i iz ovog slučaja, plešu kako gradonačelnik svira.

Nedugo nakon što je uspostavio ova nova pravila igre, točnije u srpnju, Bandić je zagrebačkoj Gradskoj skupštini poslao i prijedlog rebalansa proračuna, kojim je - među inim predvidio i povećanje izdvajanja za kulturu od čak 9.757.600,00 kn ili 2.26%. No, ne lezi vraže, najveći dio tog povećanja, 4.683.600,00 kn ili 47.9%. odnosilo se na povećanje režijskih troškova, premda od donošenja zagrebačkog proračuna do srpnja niti jedan energent nije poskupio. Dapače.

Rebalans, međutim, nije prihvaćen. I spomenutih 4.6 milijuna kuna Grad neće isplatiti svojim ustanovama.  Ako potonjima doista trebaju, morat će ih u skladu s prethodnom odlukom gradonačelnika, namaknuti same iz vlastitih prohoda. Ako im ne trebaju - zašto je rebalans za njih uopće tražen?

Ni to, međutim nije sve. Kako smo već pisali, predloženim rebalansom planirana je još sva sila troškova, među inim i povećanje izdataka za debakl zvan kandidatura Zagreba za Europsku prijestolnicu kulture, i to sa milijun na 1.12 milijuna kuna, potom kupovina jednog klavira, 'podebljavanje filmskog fonda' i sl.

Kad je pak rebalans propao, sredstva je bilo potrebno pronaći negdje drugdje. Pa je gradonačelnik u sad već legendarno odioznim vlastitim aktima, malo 'prekombinirao' gradske financije. Njegovom odlukom o izmjenama Plana sredstava za financiranje javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2015. godinu, bit će tako namaknuti neki od troškova planiranih i rebalansom, no zanimljivo je primjetiti koji - neće.

Tako već spomenutih 4,6 milijuna režijskih troškova Bandić u svojoj odluci - ne spominje (!).  Dapače, izdaci za materijalne troškove su - smanjeni! No zato su povećana davanja za rad predstavničkih i izvršnih tijela, povjerenstava i sličnih gradonačelnikovih 'produženih ruku', kao i izdaci za 'ostale troškove'.

Pokrit će se i u oni, iz lipnja planirani, povećani troškovi kandidature za EPK, kao i troškovi filmske i još nekih djelatnosti 'nezavisne scene', ali za koje korisnike - ostat će tajna, jer kako stoji u gradonačelnikovoj odluci:

"Izmijenjeni raspored sredstava na pojedine korisnike iskazan je u posebnom dijelu Plana, što je sastavni dio ovoga zaključka, ali se ne objavljuje."

https://www.teatar.hr/wp-content/uploads/images/IZMJENA-PLANA-KULTURA-2015.pdf

Ukratko, Bandić predizborno pretače iz šupljeg u prazno, a ravnatelji gradskih ustanova u kulturi imaju se - snaći. Na što će pak gradonačelnik utrošiti sredstva prikupljena ovakvim haračenjem po gradskoj kulturi, možete u ovo predizborno vrijeme i sami pretpostaviti.

Jesen i zima bit će i više nego kulturno-politički zanimljive. A tko preživi - pričat će.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE