Naslovnica > PREDSTAVE > Matilda (HNK Ši)

Matilda (HNK Ši)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dahlova junakinja u Šibenik stiže kao mjuzikl, no ne iz pera Minchina i Kellya, već Nole i Belana.

Roald Dahl jedan je od najprodavanijih (ali i najcjenjenijih) autora literature za djecu na svijetu, koji je, kao i njegov kultni kolega Antoine de Saint-Exupéry, prije književne - imao avijatičarsku karijeru. U nizu Dahlovih uspješnca ističu se James and the Giant Peach, Charlie and the Chocolate Factory, Fantastic Mr Fox, The Witches i Matilda, svi od reda adapirani u filmski, ali brojne druge medije.

Mjuzikl Matilda Dennisa Kellyja i Tima Minchina je, primjerice, jedan od najvećih hitova tog žanra, a u istom ju je obliku producirati odlučilo i HNK u Šibeniku. No, umjesto Kellya i Minchina posegli su za domaćim autorskim timom pa libreto i stihove potpisuje Marijana Nola, a glazbu - Neno Belan.

"Likovi su dobili nova imena i karakterne crte koje odgovaraju ljudima našeg podneblja. Time je postignuta nova aluzivnost i komika karakteristična i svojstvena našem svjetonazoru.

U centru priče je Matilda, posebna i iznimno nadarena djevojčica koji mnogi smatraju “čudom od djeteta“. Matilda to zaista i jest, ali Matildu ne čini jedinstvenom samo njena genijalnost, već i njena čista i neiskvarena plemenitost. Matilda nije samo glavni lik mjuzikla. Čitava priča promatrana je iz njene vizure i publici će se predočiti upravo onakav svijet kakvim ga ona doživljava.

Matilda će nam predstaviti svoje ekscentrične roditelje, Đuru i Keku Bedaru, koji na žalost zanemaruju i nisu u stanju prepoznati njenu posebnost i genijalnost. Tu su i Matildini prijatelji; Kate, Mate i Latica koji dijele s njom školske probleme, muke i nepravde, osebujna knjižničarka koja je oduševljena Matildom i njenom neobičnom nadarenošću, zatim gospođa Mrga, rogobatna i zastrašujuća ravnateljica škole te učiteljica Dragić, utjelovljene plemenitosti i majčinske nježnosti.", zapisala je autorica adaptacije Marijana Nola povodom premijere.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter