Naslovnica > PREDSTAVE > Matilda (HNK Ši)

Matilda (HNK Ši)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dahlova junakinja u Šibenik stiže kao mjuzikl, no ne iz pera Minchina i Kellya, već Nole i Belana.
autorski tim funkcija
Neno Belanskladatelj
Josip Bakulaoblikovatelj svjetla
Roald Dahlautor predloška
Sergej Miočinspicijent
Sara Lovrić Caparinkostimograf
Marijana Nolalibretist
Marijana Nolaautor stihova
Osman Arslanagićscenograf
Nina Kleflinredatelj

Roald Dahl jedan je od najprodavanijih (ali i najcjenjenijih) autora literature za djecu na svijetu, koji je, kao i njegov kultni kolega Antoine de Saint-Exupéry, prije književne - imao avijatičarsku karijeru. U nizu Dahlovih uspješnca ističu se James and the Giant Peach, Charlie and the Chocolate Factory, Fantastic Mr Fox, The Witches i Matilda, svi od reda adapirani u filmski, ali brojne druge medije.

Mjuzikl Matilda Dennisa Kellyja i Tima Minchina je, primjerice, jedan od najvećih hitova tog žanra, a u istom ju je obliku producirati odlučilo i HNK u Šibeniku. No, umjesto Kellya i Minchina posegli su za domaćim autorskim timom pa libreto i stihove potpisuje Marijana Nola, a glazbu - Neno Belan.

"Likovi su dobili nova imena i karakterne crte koje odgovaraju ljudima našeg podneblja. Time je postignuta nova aluzivnost i komika karakteristična i svojstvena našem svjetonazoru.

U centru priče je Matilda, posebna i iznimno nadarena djevojčica koji mnogi smatraju “čudom od djeteta“. Matilda to zaista i jest, ali Matildu ne čini jedinstvenom samo njena genijalnost, već i njena čista i neiskvarena plemenitost. Matilda nije samo glavni lik mjuzikla. Čitava priča promatrana je iz njene vizure i publici će se predočiti upravo onakav svijet kakvim ga ona doživljava.

Matilda će nam predstaviti svoje ekscentrične roditelje, Đuru i Keku Bedaru, koji na žalost zanemaruju i nisu u stanju prepoznati njenu posebnost i genijalnost. Tu su i Matildini prijatelji; Kate, Mate i Latica koji dijele s njom školske probleme, muke i nepravde, osebujna knjižničarka koja je oduševljena Matildom i njenom neobičnom nadarenošću, zatim gospođa Mrga, rogobatna i zastrašujuća ravnateljica škole te učiteljica Dragić, utjelovljene plemenitosti i majčinske nježnosti.", zapisala je autorica adaptacije Marijana Nola povodom premijere.

Odgovori