Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Varoufakis umjetnicima: Ako vas se ne boje, ne radite svoj posao

Varoufakis umjetnicima: Ako vas se ne boje, ne radite svoj posao

Kontroverzni bivši grčki ministar financija održao je intrigantan govor na Moskovskom bijenalu. [VIDEO+AUDIO]
Share on facebook
Share on twitter

Bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis, bio je jedan od ključnih govornika proteklog šestog Moskovskog bijenala suvremene umetnosti, a u svojem je govoru ocijenio da ekonomski koncept današnje Europe predstavlja prijetnju i kulturi i  umetnosti, jer ima tendenciju da ih pretvori u puku robu. Umjetnicima je stoga poručio da bi "moćnici u našim društvima", trebali strahovati od njih jer u suprotnom, “ne rade dobro svoj posao”.

Varoufakis je podsjetio na riječi Pabla Picassa da slika ne postoji da bi bila ukras, već da mora biti oružje protiv neprijatelja, a neprijatelj je danas, prema njegovim rečima, ekonomska moć koja “razdire ljude, dijeli društvo, tjera jednu kulturu protiv druge…

Zato “umjetnost ne može biti razblažena, kultura ne smije biti dekorativna”, naglasio je Varoufakis koji je audio snimku govora objavio na svom blogu, uz opasku da ga je televizija RT (Russia Today) prenosila uživo sve dok nije počeo  kritizirati i Vladu ruskog premijera Vladimira Putina.

 

U podužem govoru, Varufakis je ponovio oštre kritike na račun Bruxellesa, a za usporedbu EU nekad i sad iskoristio je film Krzysztofa Kieślowskog “Veronikin dvostruki život” (1991).

Prema njegovim rečima, taj je film odlično zabilježio povijesni trenutak rušenja Berlinskog zida i pada Željezne zavjese, reflektirajući kraj europske posljeratne podjele i uzbuđenje svih koji su sanjali o Europi bez granica.

“Bi li tako lijep film mogao nastati u današnjoj Europi?”, upitao je Varoufakis, spominjući u različitim kontekstima još niz referenci iz područja umjetnosti, poput Trećeg čovjeka Orsona Wellesa, filmova Coste Gavrasa, Piccasove Guernice

Kao argument za tvrdnju o izdaji ideje eurozone i europskskog zajedništva, naveo je estetiku eura.

“Neću vam dosađivati ekonomskim objašnjenjima što nije u redu sa eurom, ali uzmite jednu novčanicu eura i procijenite je s estetskog stanovišta. Vrlo dosadan dizajn… Ne prikazuje prave mostove i prolaze, već je plod mašte nekog drugorazrednog dizajnera… Usprkos ekstremno bogatom kulturnom nasljeđu, članice EU nisu uspjele dogovoriti se čije će se kulturno naćina novčanicama… Nema ni Partenona, ni Koloseuma, ni Mikelangela, ni katedrale u Kölnu…”, rekao je Varoufakis.

Ustvrdio je i da se glazba, kazalište i umjetnost općeniti nalaze na udaru tržišnih snaga predvođenih briselskim birokratima i europskim fondovima koji ubrzano postaju marionete u rukama komercijalne moći, a predstavljeni su na blockbuster izložbama u velikim muzejima ili na snažno marketinški podržanim koncertnim serijalima. Kao pokazatelja tih tendencija naveo je forume na kojima su “zvijezde postmodernistički kuratori, koji pozivaju ekonomiste da drže predavanja umjetnicima i tako proširuju svoju logiku tržišta na umjetničko teren”.

Varoufakis je naglasio da kultura – ako nije pretvorena u robu, može i dalje biti velika prijetnja onima koji koriste komodifikaciju kako bi u najvećem mogućem opsegiu proširili vlastiti utjeca.

Tržište je obavilo posao pretvaranja kulture u proizvod bez oštrice, i to bolje nego što su to činili gulag ili prijetnje zatvorom”, rekao je Varoufakis, dodajući da je smo sjedoci tendencije eliminiranja subverzivnog potencijala umjetnosti i njezina pretvaranja u tržišnu vrednost, zajedno sa nakitom, automobilima, gadgetima…, zaključio je.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE