Naslovnica > PREDSTAVE > Manipulacije

Manipulacije

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Zašto usprkos svemu poklanjamo povjerenje političarima, ali i drugima oko sebe, u novom projektu Bojana Jablanovca.
autorski tim funkcija
Bojan Jablanovecautor koncepta

"Tražiti nekoga da ubije sina strašna je igra da bi se potvrdila nečija vjera.  Abraham je bio spreman platiti cijenu, vjerovao je Božjoj volji te bio bogato nagrađen. Danas žrtvujemo nacionalnu ekonomiju koja mora platiti besmisleno visoku cijenu da bi povratila povjerenje imaginarnog financijskog tržišta. Ista je to igra. Kapitalizam je religija, kapital zahtijeva povjerenje i poslušnost. I nadamo se da ćemo biti nagrađeni. Nakon što je bivši mađarski premijer javno priznao kako je njegova vlada „sjebala, ne malo nego puno“, na idućim izborima uspio je ponovno zadobiti povjerenje mađarskog naroda. Povjerenje je i racionalno i iracionalno, svjesno i nesvjesno, voljno i nevoljno."

Tim riječima slovenski kolektiv ViaNegativa najavljuje svoju novu predstavu, nastalu u koprodukciji četiri festivala iz gradova uz mađarsku granicu.

Manipulacije su  niz slika i situacija na temu manipulacije povjerenjem, jer kako kažu:

"Svi trgujemo povjerenjem, svi pregovaramo za povjerenje, svi manipuliramo povjerenjem. U ovoj igri nema nevinih žrtava – svi znamo o čemu se radi. Povjerenje je oružje u borbi sa strahom, nesigurnošću i neizvjesnom budućnosti. Povjerenje je gorivo moći. I tu počinje manipulacija. Ako nema povjerenja, nema trgovine, nema bankara, nema političara, nema demokracije, nema ljubavi, nema Boga. Ničega. Povjerenje nije pitanje izbora. To je stvar nužnosti."

 

Odgovori