Login za korisnike

Boléro Variations

Iz Njemačke se na Queer Zagreb vraća Raimund Hoghe. Sa svojom predstavom Boléro Variations, kao prije tri godine sa Labuđim jezerom, otvara festival.

***

Raimund Hoghe je u ovoj predstavi kao glazbenu podlogu koristio još jednu poznatu skladbu (u ranijim predstavama koristio je glazbu iz Labuđeg jezera i Posvećenja proljeća) – 'Boléro' Mauricea Ravela. Ta skladba Hogha podsjeća na Olimpijadu u Sarajevu 1984. i zlatnu medalju u umjetničkom klizanju – pobjednički par Torville&Dean klizao je na Boléro.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=t2zbbN4OL98]

Osim Ravelovog Boléra, Hoghe je koristio i mnoge druge primjere bolera, vrste španjolskog plesa iz 18. stoljeća. Tako u njegovoj predstavi možemo čuti Mariju Callas, Eyde Gormé&Tri Los Panchos, Bennya Goodmana, Čajkovskog te, naravno razne varijante Ravelovog Boléra, uključujući i snimku nastupa na Olimpijadi na kojoj se čuje i glas komentatora. Hoghe u svojoj koreografiji odbacuje bilo kakav spektakl i okreće se minimalizmu.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=R7RrAk0sRdc]

U privatnom životu vjerojatno je često izložen pogledima zbog svog fizičkog izgleda, stavljajući svoje tijelo na pozornicu, stavlja ga u drugačiji kontekst, izlaže ga drugačijoj vrsti pogleda i proturječi konvencionalnim idealima ljepote.

Raimund Hoghe je karijeru započeo kao novinar tjednika Die Zeit, deset je godina radio kao dramaturg u Tanztheater Wuppertal, kazalištu Pine Bausch. Krajem osamdesetih počeo je koreografirati za razne izvođače, a 1994. napravio je prvi solo za sebe – Meinwärts. To je svojevrsni hommage židovskom tenoru Joseph Schmidtu kojeg su prognali nacisti. Umro je u izbjegličkom kampu. Meinwärts zajedno sa Chambre séparée (1997) i Another Dream (2000) tvori trilogiju o 20. stoljeću. 2002. godine počeo je raditi i grupne koreografije. 2008. je časopis Ballet – Tanz Hoghea i Sylvie Guillem proglasio plesačima godine. Napisao je sedam knjiga i koreografirao dva filma.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI