Search
Close this search box.

Dogville

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Film Larsa von Triera pretvoren u predstavu Kokana Mladenovića.
autorski tim funkcija
Marko Grubićskladatelj
Kokan Mladenovićredatelj
izvođači uloge
Andrijana BelovićVrooom (glas i klavijature)
Branislav Bane Trifunović
Jamal Al KiswaniVrooom (saksofon)
Lars von Trier
Marko GrubićVrooom (bas, gitara, klavijature, loopovi)
Milica Majstorović
Tamara Aleksić

Dogville je film Lars von Triera iz 2003. godine u kojem igraju Nicole Kidman, Lauren Bacall, Chloë Sevigny, Paul Bettany, Stellan Skarsgård, Udo Kier, Ben Gazzara i James Caan. Odmah po premijeri radikalno je podijelio kritičare i publiku pa jedni i dan danas misle da je u pitanju remek-djelo, drugi da je nerazumljiv i pretenciozan.

Korištenjem minimalističke, kazališne scenografije film donosi priču o Grace Mulligan (Kidman), ženi koja u bijegu od mafijaša stiže u malo planinsko mjesto Dogville u Coloradu, u kojem dobiva zaštitu u zamjenu za fizički rad. Budući mora pridobiti svakog od stanovnika, svaki njezin pokušaj da ograniči njihove zahtjeve prema njoj izravno ugrožava njezinu sigurnost. rlo brzo na površinu te idealizirane zajednice izlazi frustriranost, zatvorenost i agresivnost koja se krije u svakom stanovniku, a Grace postaje žrtva onih kojima je nastojala pomoći i u čiju je ljudskost i dobrotu povjerovala...

Bilo je samo pitanje vremena kad će nekome pasti na pamet da prema Dogvillu napravi predstavu, a to se i dogodilo tri godine nakon premijere filma, kad su se na to odlučili Nils Daniel Finckh i Nina Petra, te  u tu svrhu čak osnovali i novi teatar, Theaterfabrike, o čemu smo vam detaljno pisali ovdje.

2014. godine predstavu prema filmu odlučio je napraviti i kontroverzni srpski redatelj Kokan Mladenović i to povlačeći paralelu između izolacije Dogvilla i one u kojoj se, prema njegovim riječima, psoljednjih 30 godina nalazi Srbija.

Mladenović je organizirao veliku audiciju na kojoj je tražio glavnu junakinju, o čemu smo vam pisali ovdje, da bi potom puten online natječaja tražio priloge publike u formi videa, fotografija i tekstova na teme Mržnja, Nasilje nad ženama, Mržnja prema strancima, Ubij pedera! i Dogvil - idealni grad. Najbolji su radovi na koncu uvršteni u predstavu u formi videa koji dominira scenografijom.

Rezultat je predstava koja je istovremeno koncert i mjesto društvene polemike, a bavi se pitanjima homofobije, nasilja nad ženama i u obitelji, ratnim zločinima, medijima i lažnim moralom, te odnosom prema crkvi.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE