Naslovnica > PREDSTAVE > Hakanaï

Hakanaï

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Francuski tehnološko-umjetnički dvojac, Adrien Mondot i Claire Bardainne, donose zanimljiv projekt u kojem je plesaču partner virtualna slika kojom manipulira krećući se po pozornici.

Hakanaï je solo koreografska izvedba koja se razvija kroz seriju slika u pokretu.

U japanskom jeziku hakanaï se odnosi na nešto što je privremeno i krhko, prolazno i nepostojano, a u ovom slučaju na nešto između snova i jave.

Naime, predstava uključuje koreografirani nastup i video instalacije koje zahvaljujući senzorima reagiraju na pokrete i blizinu, odnosno udaljenost plesača. U osnovi izvedbe leži interakcija koja se odvija jedan-na-jedan između plesača i kompleksnog računalnog programa kako bi se stvorila opipljiva stvarnost na pozornici.

Slike na pozornici su animacija, a pokreću se prema fizičkom slijedu u odnosu na ritam žive glazbe koju slijede. Ishod izvedbe je otkrivanje digitalne instalacije publici. I vizualni i glazbeni dio izvodi se uživo te je drugačiji pri svakom nastupu.

Adrien Mondot i Claire Bardainne vode Adrien M / Claire B udruženje, istraživačku i kreativnu radionicu koja djeluje u području digitalne i izvedbene umjetnosti od 2004. godine. Uz scenske izvedbe, rade i izložbe koje uz pomoć posebno izrađenih informatičko – tehnoloških alata kombiniraju stvarne i virtualne svjetove. Postavljaju ljudsko tijelo u centar tehnoloških i umjetničkih izazova i prilagođavaju današnje tehnološke alate kako bi stvorili bezvremensku poeziju kroz vizualni jezik utemeljen na igri i užitku.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter