Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Pulitzer 2009.

Pulitzer 2009.

Nakon niza skandala i prošlogodišnjeg smiraja, Pulitzer za dramski tekst ove se godine našao u rukama Lynn Nottage.
Share on facebook
Share on twitter

Za razliku od brojnih drugih kazališnih (i ne samo kazališnih) nagrada, koje se dodjeljuju po principu da između proglašenja finalista i pobjednika prođe bar mjesec dana, tijekom kojih mediji imaju prilike nagađati, otvarati kladionice i svađati se o kvalitetama, a kazališta lijepiti na pročelja cedulje s oznakom 'uži izbor', nagrada Pulitzer se drži tradicije da se isti objavi istovremeno s pobjednicima.

No, unatoč tome, lista uvijek nekako procuri, pa je prilika za spekulaciju već bilo, a proglašenjem pobjednice Lynn Nottage – nitko nije bio iznenađen.

Nagradu koja je možda najpoznatija po svojoj kategoriji za novinarstvo, no dodjeljuje se i za književnost te glazbu, u kategoriji najboljeg dramskog teksta ove je godine osvojila dramatičarka koja je svojom dramom izmakla zastarjelim Pulitzerovim smjernicama. One traže 'istaknutu dramu američkog autora, po mogućnosti izvornu u obliku i s temom iz američkog života'.

'Ruined', ovogodišnja pobjednica, sve je samo ne to. Daleka rođakinja Brechtove 'Majke Courage', koja doduše bježi od brehtijanskog epskog, distanciranog teatra, i traži publiku spremnu na suosjećanje, od svog je povijesnog uzora ipak 'posudila' naslovni lik žene koja se zdravom poslovnom logikom opire ratnim događanjima koja je okružuju, a drama je smještena u – Kongo.

Afrička Majka Courage zove se Mama Nadi, i vlasnica je bordela u koji zalaze sve zaraćene strane sukoba koji je u Demokratskoj Republici Kongo trajao (a na istoku zemlje poratni sukobi, unatoč 2003. potpisanom primirju traju još uvijek) desetak godina i odnio preko pet miljuna života. U njenoj kući vrijedi samo jedno pravilo: kad ulazite, metke ostavite za šankom.

Uz nju, u bordelu se nalazi još nekoliko prostitutki te pjevačica, sve odreda žrtve seksualnog nasilja, koje su radom u bordelu izmakle sudbinama opetovanog silovanja, genitalne mutilacije i drugih užasa kongoanske svakodnevice. Međutim, dramatičarka nije htjela prikazati samo ružnu stranu: 'O Africi se puno piše pornografski, prikazujući samo nasilje. Ja sam htjela također dočarati i ljepotu, ono po čem je Afrika predivna.'

Nije ni čudo da su se s pobjedničkom dramom teško mogla nositi dva teksta koja su se našla u užem izboru: 'Becky Shaw' Gine Gionofriddo, gorka je komedija o ljudskim slabostima i nepristojnom ponašanju koja kao temu uzima pokušaj jedne  tridesetpetogodišnjakinje da ispravi pogreške koje je načinila u mladosti i izdigne se iznad svoje klase, dok je drugi finalist mjuzikl 'In the Heights' koji progovara u američkom snu iz vizure stanovnika Washington Heightsa, newyorške četvrti u kojoj većinom žive imigranti iz Latinske Amerike.

Upravo je ovaj treći tekst bio najveće iznenađenje na nominacijskoj listi, jer mjuzikli zbog svojih strogih žanrovskih odrednica rijetko dosežu literarne vrijednosti koje mogu postići klasičniji oblici drame, a većina ga je kritičara proglasila 'zašećerenom salsa sapunicom'. No, bez obzira na razlike koje se između ovih tekstova mogu vidjeti na prvi pogled, očit je trend nagrađivanja socijalno osviještenih uradaka – u tome je možda najsuptilnija 'Becky Shaw' koja se bavi klasnim razlikama u zemlji navodno zasnovanoj na principima slobodne volje i odgovornosti pojedinca za vlastiti život.

Lynn Nottage (1964.) američka je dramatičarka čiji radovi se često bave društvenim pozicijama žena i/ili afričkih doseljenika, a provlači ih kroz različita povijesna razdoblja, od suvremnih do drama smještenih u pedesete godine dvadesetog stoljeća ili na dvor Luja XIV. Za 'Ruined' se pripremala intervjuirajući žene iz Konga u izbjegličkim logorima u Ugandi 2004., a drama je svjetlo dana ugledala u Chicagu, u Goodman Theateru, da bi tek nakon uspješne sezone tamo bila preseljena u newyorški Manhattan Theater Club.

Chicago ima mnogo razloga za slavlje, jer je to već druga godina za redom da je Pulitzer za dramu pripao tekstu originalno izvedenim u Chicagu – prošle je godine nagrada otišla drami 'August: Osage County' Tracyja Lettsa, nakon što 2006. uopće nije bio dodijeljen, a 2007. ga je Upravni odbor nagrade dodijelio drami koju nije izabrao žiri.

Hoće li 'Ruined' i Lynn Nottage također nastaviti njegovim stopama, te nakon Pulitzera  produžiti uspješan pohod na nagrade, obavijestit ćemo vas za koji mjesec kad se dodjeljuje Tony, te nešto prije njega Drama Desk Award, a dotad ne sumnjamo da će Manhattan Theater Club dobro iskoristiti svoj posljednji uspjeh.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE