Naslovnica > PREDSTAVE > Legenda Ružice grada

Legenda Ružice grada

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Miljunskim gubitcima unatoč, Komedija nastavlja po svom. Najnoviji biser tamošnje uprave jest koprodukcija fantasy mjuzikla (!) s nekolicinom amaterskih družina.

Mladi autorski dvojac iz Našica, brat i sestra Andrea Kopri Lončarić i Dean Kopri, na temelju legendi o srednjovjekovnom vilinskom okupljalištu napisali su tekst i glazbu za mjuzikl Legenda Ružice grada u produkciji zagrebačkog kazališta Komedija, plesne udruge RI-dance iz Rijeke i Studija Kubus iz Zagreba.

Mjuzikl koji je postavio redatelj Robert Bošković, a kako kaže službena najava, donosi fantasy priču utemeljenu na legendi o srednjovjekovnom Ružici gradu, smještenom na obroncima Papuka kod Orahovice.

Na mjestu gdje je danas Ružica grad davno je bilo vilinsko okupljalište. Tu su se vile noću sastajale, pjevale i plesale te podučavale vilenice – odabranice među ljudima da prenose njihovo znanje ljudskom rodu. Upravo na tom mjestu moćni je vlastelin odlučio sazidati grad. Vile je tako umjesto svilenkaste trave dočekalo razgaženo blato, golemo kamenje i hrpe dasaka i greda. Vile u jadu i bijesu svojim moćima razruše građevinu, a vlastelin postavlja stražu oko zidina.

Priča se vrti oko Ružice, mlade i hrabre ljekarice, uvučene u spletke gramzivog vlastelina, priprostih, praznovjernih seljana i ostalih vlastodržaca. Nju zbog talenta, ljepote i činjenice da su je vile odabrale da prenosi njihovo znanje ljudima, optuže da je vještica. Ružica se zaljubljuje u Marka, putujućeg graditelja instrumenata, a probleme joj stvara ljubomorna prijateljica Manda.

Ružica je simbol samostalne djevojke koja drugačije poima svijet, životne vrijednosti i svoju okolinu, a cijela priča govori zapravo o izopćavanju pojedinca iz društva zbog različitosti te o snazi riječi i glasina koje mogu uništiti nečiji život.

S obzirom na situaciju u Komediji, posve prigodno.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter