Login za korisnike

Bankar anarhist

Prema klasiku portugalske književnosti Fernandu Pessoi, monokomedija Sretena Mokrovića na temu kredita u švicarskim francima.

***

Miješajući klasično tkivo portugalske književnosti autora Fernanda Pessoe, na temu anarhizma i kapitalizma sa suvremenom dramaturgijom Teatar Binocular donosi 'gorko satiričnu igru o bankaricama, kreditima u švicarskim francima, članovima uprave, vjerovnicima, procjeniteljima i anarhistima'.

Bankar anarhist djelo je portugalskog autora iz 1920. godine, a priča o čovjeku koji je uspio porobiti novac i na taj način postati slobodan. Predstava se usporedno s ovim bavi i temom kredita u švicarskim francima te portretira kako je taj fenomen zahvatio hrvatski narod, a sve to kroz likove bankovnih službenika, članova uprave banaka, jednog zidara krovopokrivača i njegove supruge, procjenitelje, bankare kapitaliste i obične anarhiste.

U predstavi, žanrovski nazvanoj monokomedija, glumi Sreten Mokrović uz glazbenu pratnju klarinetistice Dunje Paprić, a redatelj je Borna Armanini. Sreten Mokrović utjelovljuje nekoliko likova, Pessoinog bankara anarhista, te likova kreiranih po sudbinama nekolicine hrvatskih građana, žrtava tzv. ‘kredita u Švicarcima’.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI