Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Kako je Grad Zagreb ubio svoje najmlađe kazalište

Kako je Grad Zagreb ubio svoje najmlađe kazalište

Donedavno jedno od uspješnijih domaćih kazališta za djecu, ovo u Dubravi teško da se više može zvati kazalištem. A sve zahvaljujući svom vlasniku, Gradu Zagrebu.
Share on facebook
Share on twitter

Iako pod raznim imenima djeluje još od 1963. godine, u suvremenoj Hrvatskoj Dječje kazalište Dubrava formalnopravni status kazališta u skladu sa zakonom steklo je tek nakon poduljeg natezanja s Gradom oko izmjena statuta ustanove i to koncem 2011. godine.

No, u novostečenoj formalnoj registraciji u Dubravi nisu dugo uživali, jer je Narodno Sveučilište, krovna ustanova u kojoj kazalište djeluje ubrzo zapala u financijske probleme. Zbog dugova prema suradnicima u veljači prošle godine otkazane su sve izvedbe, a mjesec dana kasnije u javnost je dospjela i kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu, koja je tada aktualnog ravnatelja i njegove najbliže suradnike optuživala za ozbiljne malverzacije.

Prijava nije do kraja procesuirana ni danas, ali je nakon njezne objave ravnatelj Narodnog sveučilišta otišao u mirovinu, da bi ga nasljedio prvi idući na rečenoj prijavi, Željko Šturlić.

Od njegova imenovanja situacija u Dubravi sve je teža, isplivali su na vidjelo golemi dugovi ustanove, pa je samo za pokrivanje osnovnih troškova gradonačelnik toj javnoj ustanovi morao proslijediti interventna sredstava.

Repertoar kazališta spao je na dva slova, točnije na dva naslova koji će ovog mjeseca imati tek dvije izvedbe, a zaposlenici u strahu za vlastitu egzistenciju odbijaju situaciju u kući komentirati makar i off the record.

Sve to dogodilo se kazalištu koje je u samo 9 godina koliko mu je na čelu bio Leo Vukelić realiziralo 32 profesionalne kazališne predstave za djecu i mlade, 10 predstava Dramskog studija i preko 160 produkcija Dramskog studija. Dječje kazalište Dubrava sudjelovalo je na preko 100 kazališnih festivala i dobilo 33 nagrade, a pokrenulo je i golemi projekt Europske noći kazališta kao i niz drugih satelitskih programa.

Na koncu, kazalište je ovih dana ostalo i bez - ravnatelja. Službeno, Leo Vukelić iskoristio je zakonsko pravo i otišao na porodiljni dopust, dok kuloari bruje kako je pravi razlog njegova odlaska na plaćeni dopust gola činjenica da je u Dubravi postalo nemoguće raditi.

Hoće li i što po ovom pitanju napraviti Grad koji pretendira na titulu Europske prijestolnice kulture, teško je predvidjeti, no budu li potezi na dosadašnjoj 'liniji', možda je i status quo bolje riješenje.

Konačnu 'presudu' Dječjem kazalištu Dubrava donijet će pak rezultati natječaja za javne potrebe u kulturi Zagreba, odnosno iznosi s kojima bi ta kuća trebala realizirati svoj ovogodišnji program.

Kad će ih Grad pak objaviti zasad je potpuna nepoznanica.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI