Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Preminuo legendarni francuski glumac Louis Jourdan

Preminuo legendarni francuski glumac Louis Jourdan

U petak je preminuo Louis Jourdan, posljednji francuski glumac iz zlatnog doba Hollywooda.
Share on facebook
Share on twitter

Louis Jourdan, jedan od najpoznatijih francuskih glumaca koji je glumio u europskim i američkim filmovima i kazalištima više od pola stoljeća i ‘posljednji francuski glumac iz zlatnog doba Hollywooda’, preminuo je u petak u svom domu u Beverly Hillsu u 93. godini života.

Što se tiče publike, četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća Jourdanov karizmatičan izgled i seksi naglasak predstavljao je sve ono što su stereotipno smatrali uzbudljivim kod Francuza. Sam sebe je opisivao holivudskim ‘francuskim klišejom’.

Rodio se u Marseillesu 19. lipnja 1921. godine. Pohađao je glumačke škole u Parizu, a zatim i u Turskoj i Velikoj Britaniji gdje je naučio savršen engleski, a šarmantan je naglasak ostao. Glumačku je karijeru započeo ulogom u filmu Le Corsaire 1939. godine, no Drugi svjetski rat je to na neko vrijeme prekinuo.

Njegovog oca, Henrija Gendrea, hotelijera koji je nakon Drugog svjetskog rata organizirao filmski festival u Cannesu, uhapsio je Gestapo, a Louis se s dvojicom braće priključio Pokretu otpora u kojem je aktivno sudjelovao. To mu je pomoglo da nakon rata postane jedna od omiljenih francuskih glumačkih zvijezda. Naime, mnogi su u to vrijeme pomagali propagandnu kampanju maršala Pétaina i bili optuživani za kolaboraciju, pa stoga nije bilo teško promovirati zvijezdu koja se borila protiv nacista.

Louis Jourdan se 1946. godine oženio za Berthe Frédérique s kojom je odselio u Los Angeles i započeo bogatu holivudsku karijeru. Prvi američki film koji je snimio bio je The Paradine Case iz 1947. u režiji  Alfreda Hitchcocka, a glumio je uz Gregoryja Pecka. Uslijedio je niz uloga, no svjetsku slavu donio mu je film Gigi Vincentea Minnellija 1958. Film je osvojio čak devet Oscara, između ostalog i onog za najbolji film.

Angažmani su se redali, glumio je uz holivudske i druge zvijezde poput Jennifer Jones, Brigitte Bardot, Franka Sinatru, Grace Kelly, Shirley MacLaine, Richarda Chamberlaina, Rogera Moorea i mnoge druge.

Premda se puno više posvetio filmu, ostvario je značajne uloge u kazalištu. Prva predstava u kojoj je glumio bila je Serena Blandish Samuela Nathaniel Behrmana u kolovozu 1948, u kazalištu La Jolla Playhouse u San Diegu, a uslijedio je debi na Broadwayu 1954. Radilo se o adaptaciji romana The Immoralist Andréa Gidea u Royal Theatreu u kojem je Jourdan glumio Michela, homoseksualnog arheologa koji se odluči oženiti, djelomice da bi suzbio svoje homoseksualne nagone, a djelomice zbog zaljubljene djevojke. No, nije sposoban konzumirati brak pa odlazi na putovanje u Alžir gdje ga zavodi mladi član posluge u kući, Bachir. Premda je francuski glumac primio izvrsne kritike, zasjenio ga je mladi Bachir kojeg je glumio James Dean. Za predstavu The Immoralist Jourdan je primio nagradu Donaldson Award za najboljeg glumca godine na Broadwayu.

Već slijedeće godine zaigrao je u Colonial Theateru u Bostonu u predstavi Tonight in Samarkand. Jourdan je između kazališnih predstava imao po nekoliko godina pauza kad je radio na filmu i televiziji, no glumio je u predstavama Caprice (1959), On a Clear Day You Can See Forever (1965, Colonial Theater, Boston), The Marriage-Go-Round (1970), Private Lives (1973), The Pleasure of His Company (Arlington Park Theater, Chicago) gdje je glumio uz Lanu Turner i Allana Hunta, te 13 Rue d'Amour (Arlington Park Theater, Chicago) s kojom je gostovao u londonskom Phoenix Theatreu, u New Yorku, Connecticutu i u Her Majesty's Theatreu u Melbourneu.

Pretposljednja predstava u kojoj je zaigrao bila je Present Laughter, komedija Noëla Cowarda iz 1939. godine koji je i glumio glavnu mušku ulogu u prvotnoj produkciji. Kasnije su osim Jourdana lik Garryja Essendinea interpretirali Albert Finney, Peter O'Toole i Ian McKellen.

S posljednjom kazališnom ulogom vratio se svom najpopularnijem filmskom ostvarenju - Gigi. Priključio se mjuziklu na turneji po SAD-u u ulozi Chevaliera.

Louis Jourdan ima dvije zvijezde na Holivudskoj stazi slavnih, a 2010. je dobio najveće odlikovanje u Francuskoj, Legion D'Honneur.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI