Login za korisnike

Osobna iskaznica

Koja je granica između osobnog i javnog? Koliko su ta dva područja osobnosti u suglasnosti, a koliko se i zašto razilaze? Provjerite – u predstavi Jelene Vukmirice.

***

 

Osobna iskaznica identifikacijski je dokument koji, pod prijetnjom prekršajne kazne, u Hrvatskoj mora uvijek uza se imati svaka osoba starija od 16 godina.  No, što ako ista osim datuma rođenja, spola i adrese sadrži i podatke o vašem konformizmu, uspjehu, ljudskosti i samoostvarenju?

Osobna iskaznica Jelene Vukmirice upravo je takva - jer riječ je o njezinom prvom autorskom projektu u Hrvatskoj, predstavi koja nastaje u suradnji ActLaba i Kazališta na Pešćenici (KNAP).

Naime, iako je široj javnosti najpoznatija po ulozi u jednom domaćem TV-serijalu, Jelena Vukmirica iza sebe ima uspješnu plesačku karijeru u Zagrebačkom plesnom ansamblu i trupi BADco, nakon koje je diplomirala studij novinarstva, da bi potom magistrirala glumu - u Londonu.

Stoga i nije čudno da u 'Osobnoj iskaznici' kreće u potragu za vlastitim identitetom i samoostvarenjem, propituje različite životne mogućnosti, baveći se  ljudskim, ali još i više ženskim; istražuje moguća ženska lica,  različite osobnosti i mogućnosti egzistencije, različite životne stavove i načine samoostvarenja.

Predstava istražuje temu konformizma, što to znači biti 'svoj' i kako se u kontekstu društvenog opstanka izboriti za svoju 'vlastitost', koje posljedice to nosi te u kojim se sve situacijama i u kojoj mjeri, svjesno ili nesvjesno, konformiramo.

Temeljem vlastitog monodramskog predloška, spajajući dva izvedbena jezika - glumački i plesni, Jelena Vukmirica ispituje ljudsku potrebu za zadovoljavanjem različitih uloga i kriterija koje društvo nameće pojedincu, i još zanimljivije, pojedinac sam sebi, u želji za što boljom afirmacijom i svime onime što se smatra uspjehom; ali i samoću i usamljenosti na tom putu.

No, na putu do realizacije 'Osobne iskaznice', Jelena Vukmirica ipak nije bila usamljena, jer dramaturgiju predstave potpisuje višestruko nagrađivana domaća autorica Lana Šarić, scenografiju i oblikovanje svjetla Igor Pauška, kostimografiju Zdravka Ivandija, obradu glazbe Damir Šimunović, a izvršnu produkciju Lovro Rumiha.

***

 

Jelena Vukmirica izvođačku je karijeru započela kao plesačica, te je nakon završene Škole za suvremeni ples Ane Maletić, niz godina bila članicom Zagrebačkog plesnog ansambla i trupe BADco, nastupajući u njihovim brojnim nagrađenim predstavama poput 2, Diderotov nećak, Krava Licario sveta Oppiano...

 

Uz usavršavajnje plesnog znanja kod koreografskih imena poput Davida Zambrana, Meg Stuart, Russella Maliphanta, Martina Sonderkampfa, Emilia Guiterreza i drugih, diplomirala je novinarstvo na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, ali i magistrirala glumu na londonskoj Central school of Speech and Drama.

Po povratku u Hrvatsku ostvarila je niz kazališnih i filmskih uloga, iako je široj javnosti najpoznatija po onoj televizijskoj - u serijalu 'Zauvijek susjedi'.

2007. dobila je Nagradu Hrvatskog centra Assitej za Najbolje glumačko ostvarenje ulogom Lote Kerner u predstavi "Blizanke" DKD Dubrava, i režiji Olivera Frljića.

Osobna iskaznica njezin je prvi autorski projekt u Hrvatskoj.

autorski tim
Lana Šarićdramaturg
Igor Pauškascenograf
Zdravka Ivandija Kiriginkostimograf
Jelena Vukmiricaautor
Lovro Rumihaproducent
Damir Šimunovićskladatelj

izvođači
Jelena Vukmirica

Odgovori

POVEZANE VIJESTI