Naslovnica > PREDSTAVE > Osobna iskaznica

Osobna iskaznica

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Koja je granica između osobnog i javnog? Koliko su ta dva područja osobnosti u suglasnosti, a koliko se i zašto razilaze? Provjerite - u predstavi Jelene Vukmirice.
autorski tim funkcija
Lana Šarićdramaturg
Igor Pauškascenograf
Igor Pauškaoblikovatelj svjetla
Zdravka Ivandija Kiriginkostimograf
Jelena Vukmiricaautor
Lovro Rumihaproducent
Damir Šimunovićskladatelj
izvođači uloge
Jelena Vukmirica

 

Osobna iskaznica identifikacijski je dokument koji, pod prijetnjom prekršajne kazne, u Hrvatskoj mora uvijek uza se imati svaka osoba starija od 16 godina.  No, što ako ista osim datuma rođenja, spola i adrese sadrži i podatke o vašem konformizmu, uspjehu, ljudskosti i samoostvarenju?

Osobna iskaznica Jelene Vukmirice upravo je takva - jer riječ je o njezinom prvom autorskom projektu u Hrvatskoj, predstavi koja nastaje u suradnji ActLaba i Kazališta na Pešćenici (KNAP).

Naime, iako je široj javnosti najpoznatija po ulozi u jednom domaćem TV-serijalu, Jelena Vukmirica iza sebe ima uspješnu plesačku karijeru u Zagrebačkom plesnom ansamblu i trupi BADco, nakon koje je diplomirala studij novinarstva, da bi potom magistrirala glumu - u Londonu.

Stoga i nije čudno da u 'Osobnoj iskaznici' kreće u potragu za vlastitim identitetom i samoostvarenjem, propituje različite životne mogućnosti, baveći se  ljudskim, ali još i više ženskim; istražuje moguća ženska lica,  različite osobnosti i mogućnosti egzistencije, različite životne stavove i načine samoostvarenja.

Predstava istražuje temu konformizma, što to znači biti 'svoj' i kako se u kontekstu društvenog opstanka izboriti za svoju 'vlastitost', koje posljedice to nosi te u kojim se sve situacijama i u kojoj mjeri, svjesno ili nesvjesno, konformiramo.

Temeljem vlastitog monodramskog predloška, spajajući dva izvedbena jezika - glumački i plesni, Jelena Vukmirica ispituje ljudsku potrebu za zadovoljavanjem različitih uloga i kriterija koje društvo nameće pojedincu, i još zanimljivije, pojedinac sam sebi, u želji za što boljom afirmacijom i svime onime što se smatra uspjehom; ali i samoću i usamljenosti na tom putu.

No, na putu do realizacije 'Osobne iskaznice', Jelena Vukmirica ipak nije bila usamljena, jer dramaturgiju predstave potpisuje višestruko nagrađivana domaća autorica Lana Šarić, scenografiju i oblikovanje svjetla Igor Pauška, kostimografiju Zdravka Ivandija, obradu glazbe Damir Šimunović, a izvršnu produkciju Lovro Rumiha.

***

 

Jelena Vukmirica izvođačku je karijeru započela kao plesačica, te je nakon završene Škole za suvremeni ples Ane Maletić, niz godina bila članicom Zagrebačkog plesnog ansambla i trupe BADco, nastupajući u njihovim brojnim nagrađenim predstavama poput 2, Diderotov nećak, Krava Licario sveta Oppiano...

 

Uz usavršavajnje plesnog znanja kod koreografskih imena poput Davida Zambrana, Meg Stuart, Russella Maliphanta, Martina Sonderkampfa, Emilia Guiterreza i drugih, diplomirala je novinarstvo na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, ali i magistrirala glumu na londonskoj Central school of Speech and Drama.

Po povratku u Hrvatsku ostvarila je niz kazališnih i filmskih uloga, iako je široj javnosti najpoznatija po onoj televizijskoj - u serijalu 'Zauvijek susjedi'.

2007. dobila je Nagradu Hrvatskog centra Assitej za Najbolje glumačko ostvarenje ulogom Lote Kerner u predstavi "Blizanke" DKD Dubrava, i režiji Olivera Frljića.

Osobna iskaznica njezin je prvi autorski projekt u Hrvatskoj.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter