Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Jesu li ugrožene Igre i Kazalište Marina Držića?

Jesu li ugrožene Igre i Kazalište Marina Držića?

Sve je izvjesnije da se Dubrovniku spremaju prijevremeni izbori i to zbog neusvajanja proračuna za 2015. Ispitali smo što to znači za funkcioniranje Dubrovačkih ljetnih igara i Kazališta Marina Držića.
Share on facebook
Share on twitter

Nakon što prošlog tjedna na Gradskom vijeću nije prošao prijedlog proračuna za 2015. godinu, sve je izvjesnije da  su pred Dubrovnikom prijevremeni lokalni izbori.

No, dok javnost većinom razglaba o prepucavanjima (unutar) HDZ-a, KLGB Srđ je Grad, Laburista i HSLS-a s HNS-om, a odnedavna i potonjih sa SDP-om, nas je zanimalo što neizglasavanje proračuna zapravo znači za dvije gradske ustanove u kulturi - Dubrovačke ljetne igre i Kazalište Marina Držića.

Naime, ako nije donesen proračun, na pojedinu  jedinicu lokalne samouprave primjenjuje se Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, a u kojem među inim stoji:

"Ukoliko se proračun za narednu računsku godinu ne može donijeti prije početka godine za koju se donosi, vodi se privremeno financiranje i to najduže za razdoblje od 3 mjeseca.

Ako u jedinici lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave nije donijet proračun kao i u slučaju kada je donijeta odluka o privremenom financiranju, financiranje se vrši na temelju proračuna prethodne godine, a najkasnije do proteka roka od 90 dana od dana konstituiranja novoizabranoga predstavničkog tijela.

Ako u jedinici lokalne i područne (regionalne) samouprave nije donesen proračun ni odluka o privremenom financiranju, povjerenik će donijeti odluku o privremenom financiranju u skladu s posebnim zakonom, a financiranje se vrši sukladno stavku 3. ovoga članka"

U prijevodu, ukoliko se u Dubrovniku do 31. prosinca ne donese proračun za iduću godinu i/ili odluka o privremenom financiranju, Vlada će imenovati Povjerenika koji će pak slijedom prošlogodišnjeg proračuna donijeti odluku o privremenom financiranju redovnih i nužnih izdataka.

No, zakon nigdje ne nudi definiciju "redovnih i nužnih izdataka", pa još uvijek aktualni dubrovački pročelnik za financije Nikola Pavlović, objašnjava:

  • Iznosi financiranja su limitirani ostvarenjem u prvom kvartalu 2014.
  • Ranije ugovoreni projekti nastavljaju se ali su limitirani iznosom prihoda.
  • Nema pokretanja postupaka javne nabave.
  • Nema potpisivanja novih ugovora.
  • Neki projekti za koje je ugovorena fazna gradnja neće se moći nastaviti do potpisivanja ugovora o fazi koja se nastavlja.
  • Odustaje se od natječaja za financiranje iz sredstava EU i fondova proračuna RH jer nemamo planiranu vlastitu participaciju.
  • Ne smije se povećavati broj zaposlenih u Gradu i kod proračunskih korisnika.
  • Nećemo imati svečanu sjednicu Gradskog vijeća prigodom proslave Svetog Vlaha.

Već i iz navedenog jasno je da se dubrovačkim kulturnim ustanovama - crno piše.

U najpovoljnijoj situaciji vjerojatno su Dubrovačke ljetne igre, čije je financiranje divezificirano, odnosno ne ovisi samo o gradskom proračunu. Kako kaže ravnateljica te javne ustanove, Ivana Medo Bogdanović:

"Igre će u prvom kvartalu iduće godine (za vrijeme privremenog financiranja) imati troškove vezane za pripremu programa 66. Igara te predstavljanje programa u veljači, ali uz gradski proračun Igre imaju i druge izvore financiranja (državni proračun, sredstva sponzora i donatora, vlastiti prihod od najmova). No, eventualno neizglasavanje proračuna svakako znači da ćemo tek nekih tri mjeseca prije samog otvaranja 66. Igara znati s kojim iznosom raspolažemo što svakako otežava planiranje nadolazeće festivalske sezone."

Situacija je daleko složenija u Kazalištu Marina Držića, koje odnedavna ima novog ravnatelja, Antu Vlahinića izabranog ne bi li u iduće četiri godine taj teatar posve repozicionirao na domaćoj pa i široj kulturnoj sceni.

"Ukoliko dobro razumijemo situaciju ona je takva da trenutno postoje tri scenarija. Prvi je da se na sjednici gradskog vijeća prije Nove Godine usvoji već predloženi proračun koji prvom prilikom nije bio prihvaćen i time sva ova priča prestaje. Drugi scenarij je da se na istoj toj sjednici usvoji plan privremenog financiranja po prijedlogu gradonačelnika. Ukoliko se ni to ne prihvati slijedi nam treći scenarij - iščekivanje povjerenika dodijeljenog od strane Vlade RH koji će onda donijeti svoj plan privremenog financiranja. 

U planu privremenog financiranja gradonačelnika, koji je jutros pripremljen i koji će eventualno tražiti potvrdu gradskog vijeća, obaviješteni smo da tijekom prvog kvartala 2015.g. možemo računati, pojednostavljeno rečeno, na nula kuna za takozvani programski dio.

U dotičnom razdoblju predviđene su dvije premijere na kojima je rad, u različitim fazama, već u tijeku. To su projekti iz onog od Gradskog vijeća prihvaćenog četverogodišnjeg programa rada KMD za razdoblje od 2014-2018, naknadno u detaljima ponovno prihvaćen i potrđen na sjednicama Kazališnog vijeća , a sve, jasno, u skladu sa Zakonom o kazalištima, Statutom Gradskog kazališta Marina Držića, Zakonom o proračunu kao i Kriterijima i standardima za osiguranje sredstava za rad Gradskog kazališta Marina Držića.

Osim tog dijela, koji smo mislili da ne bi trebao biti upitan, pogotovo iz razloga što su preuzete određene obaveze i potpisani ugovori, a, evo, kao što vidimo protumačen je kao “nenužan” za funkcioniranje kazališta, čime smo dovedeni u vrlo neugodan položaj, postoji i određeni dio programa za koji smo znali da će biti pogođen eventualnim privremenim financiranjem, odnosno onim njegovim dijelom koji nalaže da se, grubo rečeno, „nenužni“ rashodi ne uvrste u isti.

Taj dio programa obuhvatio bi za to razdoblje  predviđene obnove vlastitih produkcija( „Braća Karamazovi“, Nesporazum, Ljubavnik), zatim gostovanja predstava drugih kazališta, gostovanja KMD van Dubrovnika, planiranu svečanu akademiju povodom 150. obljetnice zgrade KMD te 70. obljetnice početka profesionalnog djelovanja, predviđeni izdavački projekt, te raznorazne, uvjetno rečeno manje projekte kojima bi se uže u suradnju s KMD privukli umjetnici drugih grana koji žive u gradu i županiji, kao i radionice koje bi u kazalište privuklo naše (naj)mlađe sugrađane.

Pomno iščitavajući Zakon o proračunu moguće je da ova situacija izvanrednog načina financiranja potraje i sve tamo do početka rujna. Bit će potrebno mnogo strpljenja, dobre volje i odricanja od strane kazališnih umjetnika, i umjetničkih suradnika da bi se predviđeni program mogao realizirati. Pojačanim angažmanom oko traženja sponzora i donatora i dodatnim naporima oko povećanja vlastitih prihoda nastojat ćemo što više ublažiti ovu situaciju i omogućiti da se program odvija što neometanije.", kaže Vlahinić.

Jasno je dakle bi dubrovačke kulturne institucije (i ne samo one) mogle pasti kao žrtve borbe za vlast, a koja se razbuktala i unutar same vladajuće koalicije.

Naime, kako je najnovijem broju Globusa izjavio jedan visoko pozicionirani HNS-ov dužnosnik: "Ako za nekoliko meseci izgubimo i Dubrovnik, morat ćemo na tome zahvaliti svojim partnerima iz Socijaldemokratske partije Hrvatske. Jer da oni sve vrijeme nisu opstruirali gradonačelnika Andru Vlahušića, sada ne bismo imali krizu u ovom, strateški značajnom, hrvatskom gradu. I opasnost da i u Dubrovniku izgubimo vlast. Ali ne treba biti iznenađen; iz SDP-a nas opstruiraju na svim razinama, od vrha Vlade pa naniže s teško predvidljivim posljedicama po međusobnu suradnju."

Treba li uopće napominjati da HNS osim Dubrovnika vodi resor na koji se odnosi cijela ova priča, onaj  - kulture.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI