Tijelo

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Inspirirana pjesmom Dorte Jagić, Mirjana Preis još jednom propituje odnost tijela i svijesti.
autorski tim funkcija
Dorta Jagić autor predloška
Mirjana Preiskoreograf
izvođači uloge
Ina Sladić

Mirjana Preis dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, među kojima i Strukovne Nagrade UPUH-a 2012. godine za 40. godina uspješnog bavljenja plesom te  Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu u 2004. godini za predstavu Kaputt.

U novoj predstavi Tijelo Mirjana Preis jezikom suvremenog plesa izlaže ideje suvremene neuroznanosti o povezanosti tijela i misli, o tome da tjelesne funkcije utječu na način na koji poimamo svijet te da imaju posljedice koje možemo tek naslutiti.

Kako kaže službena najava: "Viši organizam kao što je čovjek mora u odnosu prema jednom objektu razraditi dvije vrste senzora, senzore za objekt s kojim je u interakciji i senzore za vlastito tijelo, da bi znao u kojem je odnosu njegovo tijelo prema objektu. Svjesnost nije odvojena od tijela nego je upravo čine tjelesne funkcije koje se očituju kao osjećaji. Osjećaji su kompleksan skup postupaka kojima se usklađuje odgovor tijela na vanjske poticaje. U mozgu na neki način postoji tjelesna mapa, ili neuronska mapa tijela, signali se izmjenjuju između tijela i mozga, mozga i okoline. Čitavo tijelo daje odgovor na nastalu situaciju. Tijelo zauzima prostor, posjeduje masu i opire se gravitacijskoj sili. Svako tijelo, bez obzira na karakteristike ima pravo izlagati svoj pokret. Da li je dobro održavano tijelo pretpostavka za sreću? Emocije nastaju u tijelu. Nestalni kakvima se čine, naši osjećaji zapravo nastaju u kretnjama naših mišića i pokretima naše utrobe. Štoviše, ti materijalni osjećaji i fizički pokreti, nužni su za proces razmišljanja."

Predstava je inspirirana pjesmom Dorte Jagić  - Rad rijela za početnike, a izvodi je Ina Sladić.

 

Odgovori