Naslovnica > PREDSTAVE > Orašar (mjuzikl)

Orašar (mjuzikl)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Naslov koji je obavezni sastojak blagdanskih repertoara baletnih kuća diljem svijeta, u Hrvatskoj postaje - mjuzikl.

Nakon višegodišnjih priprema, Aplauz teatar u sezoni 2014/2015 premijerno izvodi mjuzikl Orašar inspiriran istoimenim baletom, a koji je pak nastao prema kratkoj priči poznatog njemačkog romantičarskog autora, E. T. A Hoffmanna.

Mjuzikl Orašar u potpunosti je hrvatski proizvod, za koji su tekst stihove i glazbu napisali Lana Blaće i Marko Juraga, a potonjiga i režira.

Radnja je predstave slijedeća:

Na Badnjak građani Beča kupuju posljednje poklone. Gradonačelnik Silberhaus, supruga Ana i njihovo dvoje djece , Klara i Fritz, odlaze kod urara Drosselmayera po samostojeću uru koju su ostavili na popravku. U Drosselmayerovoj radnji Klara spazi lutka Orašara, kojeg je sanjala prethodnu noć kako se pretvara u princa. Njezinu zainteresiranost za drvenog lutka (koji je zapravo začarani princ) primjeti urar i odluči ga pokloniti Klari na večeri kod gradonačelnika. Tamo su se okupili njihovi najbliži prijatelji s djecom i zabavljaju se uz pjesmu i ples. Pojavljuje se Drosselmayer s urom i posebnim poklonom za Klaru - lutkom Orašarom. Klara oduševljena poklonom nastavlja sanjariti o svom princu. Nakon večere svi gosti odlaze svojim kućama, a obitelj Silberhaus odlazi na spavanje. No, Klara se iskrada iz svoje sobe i Orašaru čita priču. Nekoliko minuta prije ponoći pokraj Klare se pojavljuje urar Drosselmayer, koji je odvodi u bajkovitu priču prema ostvarenju njezinog sna.

U Aplauz teatru tvrde kako je posrijedi zasigurno jedan od najvećih, ako ne i najveći nezavisni kazališni projekt u Hrvatskoj, koji će na scenu izvesti preko trideset izvođača.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter