Naslovnica > VIJESTI > INFO > Dužni su vam honorar? Evo kako i što možete poduzeti!

Dužni su vam honorar? Evo kako i što možete poduzeti!

Praksa neisplaćivanja honorara u hrvatskom je glumištu već poprimila pandemijske razmjere. Raspitali smo se kod stručnjaka kako joj stati na kraj.
Share on facebook
Share on twitter

HNK u Osijeku u minusu je gotovo 4 milijuna kuna, tamošnje Dječje kazalište 730.000 kuna, HNK Šibenik 2.1 milijuna, HNK Rijeka preko 3 milijuna, HNK Zagreb barem 4 milijuna, dok se za HNK Split nagađa otprilike ista suma... O stanju u Komediji bolje je i ne govoriti dok DORH ne obavi svoje...

Pozamašan dio tog golemog deficita otpada na dugove što ih javna kazališta imaju prema umjetnicima, no isti o njima rijetko ili gotovo nikad ne govore u javnosti. A i kad nešto kažu, korist nije naročita, čemu nas je poučio slučaj Azamata Nabiullina o kojem smo vam detaljno pisali ovdje.

S jedne strane posve neupućeni u raspoložive zakonske mogućnosti, a s druge u strahu da zbog 'galame' ne ostanu bez ikakvih angažmana, umjetnici šutnjom o neurednim platišama nesvjesno u istu zamku uvlače i brojne svoje kolege i začaranom krugu nikad kraja...

No, da ne mora biti tako potvrdilo nam je savjetovanje s nizom stručnjaka, uključujući pravnika Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi. Ako su, dakle, i vama više od 60 dana dužni honorare, evo što možete učiniti...

U najboljoj su poziciji samostalni umjetnici koji vode knjige tj. izdaju račune. Zahvaljujući Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (NN 108/12, 144/12, 81/13, 112/13) njima je na raspolaganju relativno brz i efikasan postupak ovrhe. Isti u najkraćim crtama izgleda ovako: temljem ugovora i izdanog računa, vjerovnik uz pomoć stručne osobe (čitaj: odvjetnika) sastavlja zahtjev za ovrhu i isti ovjerava kod javnog bilježnika (trošak ovog potonjeg trebao bi iznositi cca 160kn, no ovisi o ukupnom iznosu potraživanja). Bilježnik potom dužniku upućuje opomenu pred ovrhu na koju vjerovnik u roku od 8 dana može uložiti žalbu i eventualno pokrenuti sudski postupak. U suprotnom, ovrha se automatski obavlja posredtvom FINA-e...

Umjetnici koji nemaju rečeni status, no u ugovorima su precizno definirali datume isplata, a isti su prekoračeni za 60 dana, mogu vjerovniku poslati opomenu pred pokretanje ovršnog postupka. Ukoliko se potonji ogluši na opomenu, na raspolaganju im je sudski postupak, premda pojedini stručnjaci tvrde da je i na ove slučajeve primjenjiv recept opisan za gore navedene samostalne umjetnike.

Tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, Ljubica Pilić, izjavila nam je kako je njihova pravna pomoć na raspolaganju svim oštećenim umjetnicima, bili oni članovi sindikata ili ne, pa se za dodatni savjet u primjerice, drugom slučaju možete obratiti i njima.

Konačno, na raspolaganju vam je, kažu odvjetnici i možda najefikasnije riješenje, ukoliko ne spadate u dvije prethodno navedene skupine umjetnika - zajednička tužba. U takvom je slučaju vjerojatnost odmazde poslodavca najmanja, a brzo rješavanje spora već po opomeni - prilično izvjesno.

No, kako je ovo ipak Hrvatska, sve navedene pravne savjete, molimo, uzmati cum grano salis.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE