Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Završava okupacija Teatro Valle

Završava okupacija Teatro Valle

Nakon trogodišnje okupacije, 10. kolovoza trebala bi konačno započeti renovacija rimskog Teatro Valle.
Share on facebook
Share on twitter

Rimsko kazalište u kojem je 1921. praizvedena Pirandellova drama Šest lica traži autora i u kojem su svojevremeno gostovala neka od najvećih glumačkih imena Europe, poput Sarah Bernhardt i Vittoria Gassmana, prije tri godine je ponovno dospjelo u sredite pažnje svjetske javnosti. Tada je, naime, grupa lokalnih kulturnih radnika odlučila 'okupirati' kazalište ne bi li ga sačuvala od najavljene privatizacije.

Odonda se projekt Teatro Valle Occupato prometnuo u košnicu kulturnog života u Rimu, a svojim neobičnim modelom upravljanja i funkcioniranja postao je primjer brojnim aktivistima.

Svemu tome u dosadašnjem obliku trebao bi doći kraj 10. kolovoza, jer su upravo taj dan rimske gradske vlasti odredile kao datum iseljenja 'okupatora i početak renovacije kazališta. Skvoteri, koji su tijekom okupacije osnovali i vlastitu kulturnu fondaciju, već neko vrijeme pregovaraju s gradskim vlastima ne bi li pronašli svima prihvatljivi model budućeg funkcioniranja teatra, jednom kad renovacija bude završena.

"Nezakonitost aktualne situacije nije više prihvatljiva", objasnila je medijima Giovanna Marinelli, novoimenovana rimska vjećnica zadužena za kulturu. "Radili smo zajedno ne bismo li došli do teškog, ali pozitivnog riješenja. Sad je vrijeme da krenemo naprijed i unaprijedimo kulturu u našem gradu", dodala je.

No, još uvijek je nejasno hoće li tranzicija proteći bez problema, budući su predstavici fondacije Teatro Valle Occupato obznanili kako jo uvijek čekaju grancije Grada da će njihov dosadašnji inovativni model upravljanja kazalištem ostati na snazi.

Ne želimo odbaciti iskustvo stečeno u protekle tri godine", rekla je u ime fondacije glumica Tania Garribba. “Želimo nastaviti eksperiment."

Hoće li u tome uspjeti, saznat ćemo - uskoro.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI