Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Pet Shop Boys opera o Alanu Turingu

Pet Shop Boys opera o Alanu Turingu

Electro-pop duo Pet Shop Boys predstavlja svoju prvu operu, posvećenu jednom od očeva računarstva - Alanu Turingu, a istu ćete uskoro moći čuti i u Hrvatskoj.
Share on facebook
Share on twitter

23. srpnja u sklopu programa BBC Proms zbit će se praizvedba opere A Man from the Future, inspirirane životom i djelom  Alana Turinga, a čije autorstvo potpisuju Neil Tennant i Chris Lowe, poznatiji kao - Pet Shop Boys.

To, međutim neće biti njihov prvi izlet u kazalište, jer su posljednjih godina već potpisali jedan mjuzikl i balet, o čemu smo vam pisali ovdje.

A Man from the Future djelo je za elektroniku, orkestar, zbor i naratora, a njegovi autori izuzetno su ponosni da na najbolji način koristi ostavštinu čovjeka kojim je inspirirana- Alana Turinga. Taj legendarni 'razbijač' Enigminih šifri smatra se, naime, jednim od očeva računarstva, što je tek jedan od segmenata njegova života koji obrađuje Pet Shop Boys opera.

Njezin se liberto temelji na knjizi Andrew HodgesaAlan Turing: The Enigma, hvaljenoj biografiji čiji je autor donekle 'skrivio' i Turingovu prošlogodišnju rehabilitaciju. Nakon što je 1952. osuđen zbog homoseksualnosti, slavni se znanstvenik svojevoljno podvrgao kemisjkoj kastraciji i ubrzo zatim počinio samoubojstvo, da bi konačno lani bio i službeno rehabilitiran, nekoliko mjeseci nakon što je Hodges SMS-om britanskom premijeru uputio molbu da to učini.

Razljutilo ga je, međutim, što nisu rehabilitirani svi osuđeni za homoseksualnost, već isključivo Turing i to zbog zasluga za savezničke trupe u Drugom svjetskom ratu. S tim su se Hodgesovim stajalištem složili i Pet Shop Boys, pa njihova opera završava svojevrsnim pozivom na potpunu reziziju stavova spram homoseksualnosti.

Uz veliki medijski interes, A Men from the Future bit će praizveden sutra navečer, dok ćete snimku praizvedbe moći poslušati i u Hrvatskoj i to 3. rujna na Trećem programu Hrvatskog radija, od 20 sati, a u sklopu ciklusa Izlog sadašnjice.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE