Naslovnica > PREDSTAVE > From body to body / Magnolija (ili prkos)

From body to body / Magnolija (ili prkos)

PRODUKCIJA: ,
OCJENA PUBLIKE:
12345
Upoznajte prvi domaći integrirani plesni kolektiv.

Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta - IMRC (Integrated Movement Research Collective) osnovale su Iva Nerina Sibila i Amela Pašalić, a isti  od 2012. djeluje u okrilju Hrvatskog instituta za pokret i ples.

Kolektiv se okuplja oko ideje da "za ples i pokret nije preduvjet određeno tijelo, već da tjelesni izraz i iskustvo zajedničkog kretanja, a time i istraživanje plesačke izvedbe, pripada svima. Onima bez vidnog tjelesnog oštećenja, kao i onima s teškoćama u kretanju odnosno invaliditetom."

IMRC je tako grupa plesača različitih tjelesnih datosti koji dolaze iz različitih plesnih praksi i edukatorskih sustava, a zajednički žele produbiti svoje razumijevanje kretanja, time i plesa, te nizom izvedbi i radionica podijeliti to iskustvo s drugima.

From body to body njihov je kratki rad nastao kao kristalizacija radioničkih istraživanja. Neka od pitanja koja su autore i izvođače vodila bila su: kako prenosimo pokret s jednog plesača na drugog i što se u tom procesu događa? Kako stvaramo zajednički energetski prostor iz različitih tjelesnih iskustava? Koje je vrsta podrške i koja razina komunikacije potrebna da se potpuno različite tjelesnosti spoje u zajedničku kinetičku zonu?

Duet Magnolija (ili prkos) prvi je cjelovečernji rad IMRC kolektiva. Ishodište su tekstualni i likovni nacrti Vesne Mačković za imaginarnu predstavu Nepokretne. Kkako kaže službena najava:

'Teme pokreta i statike, ekstatičnog plesa i prisilnog mirovanja, kao i transponiranje tih kategorija u zone intimne memorije, tjelesne imaginacije i transgresije identiteta, izvođačice razvijaju u svojim autonomnim zonama. Onim emocionalnim kao i onim tjelesnim, spajajući se na kraju u zajedničko tijelo prepoznavanja i podrške.'

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter