Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Počinje 59. Sterijino pozorje

Počinje 59. Sterijino pozorje

Iako u ovogodišnjoj konkurenciji nema predstava iz Hrvatske, ovdašnjih kazalištaraca u Novom Sadu bit će na pretek.
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo već pisali ovdje, elektor 59. Sterijinog pozorja , dramski pisac Igor Bojović, u konkurenciju je uvrstio devet predstava, a u regionalni program Krugovi - još tri. Među potonjima su i dvije slovenske produkcije Ivice Buljana i Olivera Frljića, dok će na samom koncu festivala, u čast nagrađenih  biti izvedena predstava Zločin i kazna zagrebačke Gavelle.

No, hrvatski će se kazalištarci u Novom Sadu predstaviti i u nizu aktivnosti popratnog programa, pa će tako Joško Ševo održati radionicu na temu - improvizacije, a Aida Bukvić na temu Ibsena i Čehova. Njihova su gostovanja dio međuakademske suradnje regionalnih glumačkih škola u programu Pozorju mladih, koji će još ugostiti i studentske predstave i niz predavanja.

U sklopu međufestivalske suradnje Pozorja, Maruilićevih dana i Tjedna slovenske drame, publici će pak scenskim čitanjima biti predstavljeni nagrađivani novi dramski tekstovi iz regije Spremni Kristine GavranEvropa Vinka Moderndorfera i Nečiste sile Ljubiše Vićanovića, u režiji Bogdana Jankovića, dok će u suradnji sa zagrebačkim HNK biti postavljena izložba te predstavljena monografija Ena Begović, posvećena prerano preminuloj hrvatskoj glumici.

Brojne popratne aktivnosti festivala zaključit će simpozij na temu Iskustvo pozorišnih laboratorija 20. veka i njihov uticaj na savremene pozorišne prakse i već tradicionalni okrugli stol sudionika.

Pozorje je domaćin i 14. međunarodnog trijenala Pozorište u fotografskoj umetnosti, a čiji su laureati već poznati. Od 459 fotografija 131 umjetnika iz 22 zemlje, žiri u sastavu Karl Forster, Ksenija Krnjanski Miroslav Predojević nagradio je slijedeće:

trijenale3a

FIAP brončana medalja: Shurong Jin, Kina Can’t wait

trijenale2a

FIAP srebrna medalja - Liang Yin, Kina - At the rest

trijenale1a

FIAP zlatna medalja - Sonja Žugić, Srbija -  Painted Red

Više o cijelom programu Pozorja, na njegovim službenim stranicama, odnosno - ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI