Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Trimhouse – filmski eksperiment s glumcima uživo

Trimhouse – filmski eksperiment s glumcima uživo

Filmski eksperiment iz naslova, mladih autora Hrvoslave Brkušić i Mira Manojlovića, održati će se dva dana za redom, u srijedu i četvrtak, 21. i 22. svibnja, u 20 sati, u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo.

Zatvoren, izvanvremenski svijet elegantna, barokna hotela mjesto je opetovanog zbivanja niza prizora koji u različitim načinima uprizoruju međusobne odnose pripovjedača (X), koji u nešto uvjerava mladu ženu (A) te muškarca (M). Glavna inspiracija filmskog eksperimenta 'Trimhousea' je film Alana Resnaisa 'Prošle godine u Marienbadu'.

Autori Hrvoslava Brkušić i Miro Manojlović u Trimhouseu su okupili raznoliku i zanimljivu ekipu domaćih glumaca, plesača, glazbenika i ostalih umjetnika poput Tvrtka Jurića, Maju Katić, Borisa Cvjetanovića, Borisa Greinera, Tenu Novak Vincek… koji će u kombinaciji već nasnimljenog filmskog materijala i nastupa uživo pomaknuti granice filma i filmske projekcije. U duhu proširenog kina (expanded cinema), 'Trimhouse' je pokušaj nalaženja načina prikazivanja filma izvan granica projekcije i filmskog platna.

Ekstravagantnu kostimografiju 'Trimhousea' radio je kazališni kostimograf Oliver Jularić, scenografiju Koraljka Brkušić i Tatjana Grozdić, šminku Ana Fucijaš, a produkciju Centralna Jedinica.

Trimhouse je filmski eksperiment koji propituje filmsko vrijeme i način pričanja priče kroz montažu. Trajanje filmskog vremena je izmjerljivo i definitivno. Koristeći filmsko i realno vrijeme kao glavni motiv, sudioniku se otkriva moć manipulacije vremenom i pričom, fikcionalnim statusom likova, prostora i zbivanja. Montaža je filmski postupak kojim se u kontinuitetu projekcije postiže diskontinuirano prikazivanje zasebnih isječaka vanjskog svijeta. Filmskim eksperimentom predstavlja se timeline, prostor u kojem se montira materijal u kompjutorskim sustavima za filmsku montažu. Dvodimenzionalnost timelinea će se pretočiti u trodimenzionalni prostor koji prostorno podsjeća na atrakcije u lunaparku poput kuće ogledala ili kuće strave. Međusobno isprepletanje snimljenog filma i izvedbe uživo dokida opoziciju izvanjskog i unutarnjeg, prošlog i sadašnjeg, pretvarajući likove u figure unutar konstrukcije kojom sami upravljaju. 

Miro Manojlović završio je srednju glazbenu školu Vatroslav Lisinski, smjer udaraljke kod profesorice Elvire Happ i diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti, smjer filmska i TV montaža, pod mentorstvom profesora Hrvoja Turkovića. U slobodno vrijeme bavi se misterijima zvonke radosti.

Hrvoslava Brkušić diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti, smjer filmska i TV montaža, pod mentorstvom profesora Hrvoja Turkovića i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer Novi mediji, pod mentorstvom profesorice Nicole Hewitt. U slobodno vrijeme bavi se slušanjem.

 

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE