Search
Close this search box.

Ella i Marilyn

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Još jedno repertoarno iznenađenje u Komediji, od kojeg ni traga ni glasa nema u najavljenom ovosezonskom programu.
autorski tim funkcija
David Stopperprevoditelj
Bonnie Greerautor teksta
Niko Pavlovićproducent
Joe Kaplowitzkorepetitor
Dijana Dajčićinspicijent
Dorotea Krivecšaptač
Dejan Jakovljevićkoreograf
Osman Arslanagićscenograf
Nina Kleflinredatelj
Marija Šarić Bankostimograf

Kad je davne 1955. Marilyn Monroe, umorna od uvijek istih uloga bespomoćnog seks simbola, odlučila otići iz Los Angeles u New York ne bi li 'našla sebe' nije, zasigurno, ni sanjala da će tamo pronaći prijateljicu kojoj će u potpunosti promijeniti život, a s njim i povijest suvremene glazbe.

Marilyn je, naime, vrijeme u Velikoj Jabuci, među inim provodila i opskurnim jazz barovima i tamo se zaljubila u talent Elle Fitzgerald. Na svoje iznenađenje otkrila je kako Elli, kao ni drugim pjevačicama i pjevačima njezine boje kože, u to doba nije bilo dozvoljeno nastupati u vodećim noćnim klubovima i kako je upravo to razlog što za nju još nikad prije nije čula. Marilyn je problem odlučila riješiti na vrlo osebujan način: nazvala je  Charlija Morrisona, vlasnika svog omiljenog kluba u Los Angelesu, Mocambo, te zatražila da angažira Ellu. Zauzvrat mu je ponudila da prvih tjedan angažmana svake večeri sjedi za stolom u prvom redu i osigura klubu dotad neviđen publicitet. Rečeno - učinjeno. Nakon toga Ella Fitzgerald i sama je postala super zvijezda, a rasne zabrane, barem u noćnim klubovima, polako su postale - prošlost.

Na ovu istinitu priču, koju je i sama Ella Fitzgerald nebrojeno puta pričala biranim riječima, igrom je slučaju nekom dokumentarcu 2008. godine 'naletjela' američka dramatičarka Bonnie Greer, te prema njoj odlučila skrojiti glazbenu dramu s dvije slavne junakinje.

Isti tekst u 2014. stiže na repertoar zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, premda mu ni traga ni glasa nema u najavi sezone, a dodatna je zanimljivost što će i pored 11 zaposlenih glumica u tom kazalištu, sve listom sjajnih pjevačica, jednu od dvije uloge u predstavi pjevati gošća, Zdenka Kovačiček.

Iz Komedije obećavaju u predstavi redati Elline hitove poput Lady Be Good ili Blue Moon, te čuvene Dijamante, no kako planiraju namaknuti sredstva za autorska prava istih - ne otkrivaju.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE