Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Bandić i službeno uvodi podobnost i cenzuru

Bandić i službeno uvodi podobnost i cenzuru

Nakon što su našu vijest o zabrani sklapanja autorskih i studentskih ugovora u zagrebačkim javnim ustanovama prenijeli gotovo svi domaći mediji, gradonačelnik je istu odlučio pojasniti. [DOKUMENT]
Share on facebook
Share on twitter

Podsjetimo, odlukom gradonačelnika Milana Bandića od 2. siječnja, svim su javnim ustanovama u Gradu Zagrebu zabranjena nova zapošljavanja, bilo na određeno, bilo na neodređeno vrijeme, putem studentskih ili autorskih ugovora.

Nakon što smo objavili dokument odluke, Bandić je istu dodatno pojasnio u nekoliko izjava za medije, između ostalog navevši kako ne želi više situacije u kojima npr. glumci u gradskim kazalištima primaju plaću dok istodobno snimaju sapunice. 'Ako netko misli da je nezamjenjiv, neka osnuje privatno kazalište i neka ide na tržište! Nitko nije nezamjenjiv, uključujući gradonačelnika!', ustvrdio je tad.

Nije trebalo puno čekati na reakciju ravnatelja zagrebačkih kazališta, koji su odlukom ostali zatečeni, pa je tako primjerice Dubravka Vrgoč izjavila:

'Ako to znači da više s redateljima i autorskim timovima ne mogu potpisivati autorske ugovore, onda ne mogu ni realizirati zadani program, što znači da kazalište ne može funkcionirati.'

Zato je tražila pojašnjenje naputka od gradskih službi, a očito nije bila jedina, jer je traženo objašnjenje upravo danas  iz gradonačelnikova ureda razaslano na adrese svih gradskih ustanova.

U njemu, među inim, stoji da će se "planirane potrebe za određenim kadrovima rješavati u okviru postojećeg broja zaposlenih unutar sustava Grada Zagreba, gradskih upravnih tijela, sukladno važećoj regulativi, njihovim premještajima radi potrebe službe, a iznimni slučajevi i sve specifične potrebe zapošljavanja za nesmetano obavljanje poslova i zadataka kako u upravnim tijelima tako i u svim ustanovama realizirat će se uz suglasnost gradonačelnika, odobravanjem takvog zapošlljavanja".

To, u prijevodu znači da će, primjerice, ravnatelji gradskih kazališta ubuduće morati tražiti gradonačelnikovo odobrenje da putem studentskih ugovora angažiraju makar i biljeterke, no što je još važnije i - umjetnike! Temeljem kojeg će to kriterija gradonačelnik i njegove stručne službe odlučivati o naknadnom odobravanju angažmana koje su već prihvatili programima Javnih potreba u kulturi, u ovom dopisu nije objašnjeno, kao ni kad će uopće stići odgovoriti na sve možebitne upite?

Neposredno pred izbore za Europski parlament, a za koje je Bandić već najavio vlastitu listu, teško je povjerovati kako će angažman biti odobren onim umjetnicima koji se budu usudili javno oponirati gradonačelniku i aktualnoj gradskoj vlasti, kao i da će potrebe za kadrom biti odobrene onim ravnateljima gradskih ustanova koji ne budu 'na liniji'.

Ako je nakon prvobitne odluke i bilo sumnji u namjere da se istom uvede reda, iz njezina danas upućenog pojašnjenja više je nego jasno - ovim se u zagrebačku kulturu i službeno uvode podobnost i cenzura!

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI