Naslovnica > PREDSTAVE > Ples u 2043.

Ples u 2043.

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kako će ples kao izvedbena umjetnost izgledati za trideset godina i kako će, ako će, u njoj tada participirati Willy Prager i Sonja Pregrad?
autorski tim funkcija
Willy Prager autor
Emilian Gatsovskladatelj
Davor Ivaneckostimograf
Diana Mihalićkostimograf
Nika Wenzinger
kostimograf
Dora Đurkesacsuradnik za scenska rješenja
Jasna Žmakdramaturški savjetnik
Marija Bingulamajstor maske
Damir Žižićfotograf
Sonja Pregradautor
izvođači uloge
Sonja Pregrad
Willy Prager

Iako se ples kao izvedbena umjetnost u Hrvatskoj jedva hrva i sa sadašnjošću, autorsko izvedbeni tim, Willy Prager i Sonja Pregrad, odlučili zaviriti i u njegovu budućnost. Kako će plesna umjetnost izgledati za trideset godina i kako će njih dvoje tada plesati, pitali su sebe, a potom 43 druga pitanja postavili izvjesnom 30-godišnjem koreografu i 60-godišnjoj koreografkinji.

Njihove odgovore su potom reformulirali te se služeći se konceptima science fictiona i parazitiranja na tuđim stavovima i paradigmama, inspirirani idejom da SF može biti sve što SF-om proglasimo - došli do - izvedbe. 

Kako zamisliti budućnost u poslu koji je notoran po 'kratkom roku trajanja' izvođača ? Da li zamisliti budućnost istovremeno znači i stvoriti je? Može li se, uopće i - kako budućnost otplesati sada i ovdje?

"A poduzetništvo plesa? Hoće li ples postati primijenjena umjetnost u kreiranju naprava budućnosti, kroz razumijevanje prirodnog? Ili je budućnost plesa u tome da nestane, da jednostavno bude dio svake naše težnje? Zašto se kretati ako mogu učiniti sve? To je odgovor. Napravi budućnost. Podbaci budućnost. Podbaci bolje. Sa strahom i nadom.", stoji među inim u službenoj najavi predstave.

Ples u 2043. nastao je u suradnji s katedrom kostimografije Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, pod vodstvom profesorice Nine Režek Wilson, pa su pod mentorstvom Ivane Bakal kostime za predstavu napravili studenti diplomskog studija kostimografije - Davor Ivanec, Diana Mihalić Nika Wenzinger, dok je za naturalističku masku zadužena Marija Bingula.

Budućnost u sadašnjosti plešu, naravno, Willy Prager i Sonja Pregrad.

 

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE