Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Izabrane predstave za 19. Marulićeve dane

Izabrane predstave za 19. Marulićeve dane

Vijeće festivala hrvatske drame i autorskog kazališta 'Marulićevi dani' na današnjem je sastanku u splitskom HNK jednoglasno prihvatilo program izbornice Nenni Delmestre.
Share on facebook
Share on twitter

Tako će na slijedećem izdanju Marulićevih dana, koji će se u organizaciji splitskog HNK održati u Splitu od 21. do 28. travnja, u službenoj konkurenciji biti prikazano deset predstava hrvatskih autora, od čega osam u produkciji hrvatskih kazališta, te dvije inozemne, iz Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Na 19. Marulićevim danim bit će izvedene slijedeće predstave:

- autorski projekt Najbolja juha! Najbolja juha! Renea Medvešeka u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih;

- Kauboji Saše Anočića u izvedbi Teatra Exit iz Zagreba;

- Riva i druxi Milana Rakovca riječkog HNK ivana pl. Zajca i INK Pula;

- Skup Marina Držića splitskog HNK;

- drama Judith French Vlatke Vorkapić u izvedbi ARS Septina i Teatra TNT Trešnjevka iz Zagreba;

- autorski projekt Olivera Frljića Turbo-folk HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke;

- Dundo Maroje Marina Držića kazališta Csokonai iz Debrecena u Mađarskoj;

- Ilijada 2001 Filipa Šovagovića u izvedbi GDK Gavella iz Zagreba;

- Djeca sa CNN-a Amira Bukvića Glumačke družine Histrion iz Zagreba,

- te Žaba Dubravka Mihanovića sarajevskog Kamernog teatra 55.

Po riječima izbornice Delmestre iz ponuđenih je predstava vidljiv interes kazališta ne samo za hrvatsko dramsko pismo, već i za autorske projekte koji služeći se širim umjetničkim izvorima to pismo oblikuju neposredno na sceni.

Među prijavljenim je predstavama bio daleko veći broj onih koje se temelje na suvremenim predlošcima. Svojim sam izborom" izjavila je izbornica „pokušala koncipirati festival ne samo kao smotru najkvalitetnijih predstava iz presjeka ponuđenog nego i kao festival iz kojeg prodiru neki drugi i drukčiji glasovi. Možda oni za nekoga budu neuobičajeni i provokativni ali će ponuditi zanimljiv kut gledanja na naše ovdje i sada. Sasvim sam sigurna da će izabrane predstave pobuditi i veliko zanimanje publike".

Za sudjelovanje na festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta 19. Marulićevi dani bila je prijavljena 31 predstava, a osim hrvatskih predstave su prijavila i kazališta iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Rusije.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI