Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Bankrot New York City Opere

Bankrot New York City Opere

Nakon 70 godina postojanja njujorška "narodna opera" sutra će sudu prijaviti bankrot nakon čega slijedi ili zatvaranje ili prodaja "strateškom partneru".
Share on facebook
Share on twitter

New York City Opera osnovana je prije 70 godina kao "narodna opera", a u sklopu kacija tadašnjeg njujorškog gradonačelnika Fiorella H. La Guardie da kulturne programe učini pristupačnim širokim narodnim masama i to po popularnim cijenama.

No, nakon niza uspješnih sezona, NYCO je 2008. godine zapao u ozbiljne financijske probleme, koji usprkos različitim pokušajima, nisu riješeni do danas. Dapače, situacija se s vremenom pogoršavala, pa je nakon lanjskog štrajka na samom početku sezone objavljeno kako je kompanija u minusu od čak 20 milijuna dolara, a da samo za preživljavanje rujna treba - 7 milijuna dolara.

U tako teškoj financijskoj situaciji, Uprava kuće odlučila je pokrenuti Kickstarter kampanju ne bi li prikupila prvi potrebni milijun, no za razliku od Marine Abramović čiju su sličnu kampanju popratili brojni medijii clebrity imena, NYCO je u zadanom roku prikupio tek 301,019 dolara, pa je cijela akcija - propala.

U međuvremenu se oglasio i aktualni gradonačelnik New Yorka,  Michael R. Bloomberg, obznanivši kako - nažalost - za potrebe spašavanja NYCO neće posezati ni u gradsku ni u blagajnu svoje fundacije koja je proteklih 15 godina često donirala "narodnu operu". Ustvrdio je kako osim financijskih problema, ta kuća očito ima i pogrešan poslovni model, te kako ga on kao odgovoran gradonačelnik ne može nastaviti poticati.

Operi stoga nije preostalo ništa drugo već da sutra, u skladu s američkim zakonima, pred sudom zatraži proglašenje bankrota, nakon čega slijede dva potencijalna scenarija: jedna je potpuna rasprodaja sve imovine i konačno zatvaranje kuće, a drugi je pronalazak kupca, odnosno strateškog partnera koji bi pokrpao financijske i poslovne rupe.

 

Da stvar bude gora, NYCO kojoj je prodaja ulaznica za sezonu 2011/2012 u odnosu na 2005/2006 pala za 87%, svemu navedenom usprkos u subotu je,  i to uz iznimno dobre kritike, premijerno postavila sad već čuvenu operu Anna Nicole.

No, jedna premijera očito nije dovoljna za rješavanje nagomilanih problema, pa bi današnji dan mogao ujedno biti i posljednji u 70 godina dugoj povijesti komapnije.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE